Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > У Новој Вароши откривен споменик јунацима 1912–1918. године

У Новој Вароши откривен споменик јунацима 1912–1918. године

Нова Варош, 1. новембар 2018. године – Помоћница министра културе и информисања за културно наслеђе Данијела Ванушић открила је данас у Новој Вароши споменик у славу и част бораца нововарошког краја, погинулих у ратовима од 1912. до 1918. године.


Споменик је постављен на Градском тргу као подсећање на 1.200 јунака који су погинули од балканских ратова до пробоја Солунског фронта на ратиштима и у логорима, као и у процепима албанских планина приликом повлачења пред непријатељском војском.

Откривање овог споменика представља круну обележавања два значајна јубилеја – 100-годишњице ослобођења Србије у Великом рату и 160-годишњице рођења војводе Петра Бојовића, најзнаменитијег Нововарошанина.

У Завичајном музеју је потом отворена и спомен-соба војводи Петру Бојовићу, где ће трајно бити изложене копије три његове униформе, чији се оригинали чувају у чачанском Народном музеју, као и изложба о учесницима Великог рата.

Ванушић је том приликом нагласила да је војвода Бојовић био велики човек који је изникао из мале средине, кога је историја видела и препознала.

Према њеним речима, једнако су важни и други бројни хероји чија имена историја није упамтила, али јесте њихов завичај и породице које су им данас у ту част подигле споменик.

Српски народ и данас има на чија дивовска леђа да се ослони и да са те висине сагледа изазове другачијег доба, али на истим основама, етике, чојства, јунаштва, самопрегора, високог морала и храбрости, додала је она.

И ми стојимо на леђима дивова и наше је да нађемо снаге и да својим деловањем колико-толико дорастемо, да и са наших леђа наши потомци могу да ваљано сагледају свој пут и простор, подвукла Ванушић.

Она је овом приликом нагласила да се Министарство културе и информисања снажно залаже за неговање културе сећања на епохе, догађаје и личности који су оставили трајан белег, и могу бити поуздан путоказ за неисцрпно надахнуће будућим генерацијама.

Према њеним речима, Министарство је помогло овај подухват јер је препознало ентузијазам, стручност и посвећеност људи из нововарошке културе и локалне самоуправе.

Свако је урадио оно што је кадар и данас је пред нама спомен-соба великом војводи Бојовићу, као један део одуженог дуга који се не може никад довољно одужити, закључила је Ванушић.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs