Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару

Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару

Окленд, 15. март 2004. године - Дигиталне слике направљене у пројекту Архитектонског факултета при универзитету Окленд, на Новом Зеланду, сад су међу ретким подсећањима на оно што је умногоме у великом пожару уништено у српском средњевековном манастиру Хиландар, јавља Танјуг.

Једно од светских културних добара, православни манастир на Светој гори стар преко осам векова, изгубио је у пожару у четвртак 2. марта готово половину здања у свом великом комплексу, док су ватри одолели само најдебљи зидови.

Хиландар је током протеклих 200 година био место честих истраживања звог своје задивљујуће архитектуре и богате колекције слика, скулптура, везова, керамике, докумената, библиотека и музичких рукописа, па је о њему написано много књига и још више чланака.

Архитектонски факултет из Окленда успоставио је с манастиром плодну истраживачку и образовну сарадњу и после вишедневног боравка његових сарадника на Хиландару 2001. године настао је јединствен интерактивни дигитални модел манастира заснован на ротирајућим панорамама (виртуална стварност), које је урадио фотограф Брајен Донован.

На Светој гори је, иначе, забрањено коришћење технологије покретних слика, па су филмови или видео касете о региону ретки. Но, шеф пројекта и предавач на Окленду Мајкл Милојевић и Донован су прошлог септембра у Хиландару направили додатне снимке који су цилиндричнији и више сферски.

Обогаћени пројекат Панораме Хиландара је већ приказан на Новом Зеланду, у Велингтону и Окленду, као и у канадским градовима Калгарију и Торонту.

Како пише лист "Новозеландске новости" из Окленда, те представе од 360 степени су развијене у интерактивне ЦД-ромове, од којих је у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду добијен интерактивни дигитални модел манастира који ће бити представљен у јуну у Заводу за заштиту културних споменика у Београду.

Архитекту Милојевића, Србина рођеног у Канади који је последњих 10 година живео на Новом Зеланду, отац је одвео у Хиландар први пут је кад је имао 18 година и тек што се уписао на студије архитектуре.

"Књиге не могу да садрже све оно што смо ми представили, јер нам нови медиј омогућава низање слика", казао је Милојевић за "Новозеландске вести". Према његовим речима, одмах после пожара на Светој гори јавио му се сарадник из Београда, конзерватор манастира и професор Архитектонског факултета Мирко Ковачевић који је оценио да сада Хиландарске панораме опстајавају као задивљујући документ прошлости.

У међувремену се Милојевић, који је радио на античким ископинама у Ираку, Картагини и бившој Југославији, спрема за нови пројекат - документовање манастира Дечани на Косову и Метохији.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs