У Новој Вароши откривен споменик јунацима 1912–1918. године

Нова Варош, 1. новембар 2018. године – Помоћница министра културе и информисања за културно наслеђе Данијела Ванушић открила је данас у Новој Вароши споменик у славу и част бораца нововарошког краја, погинулих у ратовима од 1912. до 1918. године.


Споменик је постављен на Градском тргу као подсећање на 1.200 јунака који су погинули од балканских ратова до пробоја Солунског фронта на ратиштима и у логорима, као и у процепима албанских планина приликом повлачења пред непријатељском војском.

Откривање овог споменика представља круну обележавања два значајна јубилеја – 100-годишњице ослобођења Србије у Великом рату и 160-годишњице рођења војводе Петра Бојовића, најзнаменитијег Нововарошанина.

У Завичајном музеју је потом отворена и спомен-соба војводи Петру Бојовићу, где ће трајно бити изложене копије три његове униформе, чији се оригинали чувају у чачанском Народном музеју, као и изложба о учесницима Великог рата.

Ванушић је том приликом нагласила да је војвода Бојовић био велики човек који је изникао из мале средине, кога је историја видела и препознала.

Према њеним речима, једнако су важни и други бројни хероји чија имена историја није упамтила, али јесте њихов завичај и породице које су им данас у ту част подигле споменик.

Српски народ и данас има на чија дивовска леђа да се ослони и да са те висине сагледа изазове другачијег доба, али на истим основама, етике, чојства, јунаштва, самопрегора, високог морала и храбрости, додала је она.

И ми стојимо на леђима дивова и наше је да нађемо снаге и да својим деловањем колико-толико дорастемо, да и са наших леђа наши потомци могу да ваљано сагледају свој пут и простор, подвукла Ванушић.

Она је овом приликом нагласила да се Министарство културе и информисања снажно залаже за неговање културе сећања на епохе, догађаје и личности који су оставили трајан белег, и могу бити поуздан путоказ за неисцрпно надахнуће будућим генерацијама.

Према њеним речима, Министарство је помогло овај подухват јер је препознало ентузијазам, стручност и посвећеност људи из нововарошке културе и локалне самоуправе.

Свако је урадио оно што је кадар и данас је пред нама спомен-соба великом војводи Бојовићу, као један део одуженог дуга који се не може никад довољно одужити, закључила је Ванушић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335314
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs