Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Помоћ настрадалом манастиру Хиландар

Помоћ настрадалом манастиру Хиландар

Београд, 12. март 2004. године - На прву вест о катастрофалном пожару који је 4. марта захватио манастир Хиландар почели су да се јављају појединци, радне организације, установе из земље и иностранства нудећи прву помоћ и исказујући жељу да допринесу трајнијој санацији и обнови ове древне светогорске и светосавске светиње.

Влада Републике Србије је на првој седници на првој седници после вести о пожару (6. марта) посебну пажњу посветила сагледавању ситуације у Хиландару и донела одлуку да се овом манастиру упути прва једнократна помоћ у износу од десет милиона динара. Одлучено је да министарства културе, вера и финансија сачине план на основу којег ће бити обезбеђена дугорочна материјална и стручна помоћ за обнову манастира Хиландар. Представници Министарства културе изјавили су да ће ово Министарство наставити да помаже обнову манастира коју је започео Одбор за Хиландар током 2003. године.

На основу Уредбе о привременом финансирању Републике Србије за период јануар-март 2004. године, Влада Републике Србије је (11. марта) из текуће буџетске резерве одобрила Министарству културе средства у износу од три милиона динара на име помоћи Републике у санацији последица пожара у манастиру Хиландар. О реализацији тих средстава ће се старати Министарство финансија Републике Србије.

Министарство вера Србије спремно је да најмање утростручи редовна буџетска давања намењена Хиландару, ако буде потребно и на рачун других буџетских обавеза Министарства, изјавио је министар вера Милан Радуловић. Министарство вера ће препустити Синоду Српске православне цркве вођење ове спасилачке акције и преузети улогу "кооперативног пожртвованог сарадника", рекао је министар.

Његова светост патријарх српски господин Павле одржао је ових дана велики број састанака и консултација са члановима Светог Архијерејског Синода, другим архијерејима Српске православне цркве, председником Владе Србије др Војиславом Коштуницом, престолонаследником Александром Карађорђевићем, министром вера Миланом Радуловићем и стручњацима за заштиту споменика културе, саопштио је Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве. Састанци су били посвећени организацији прикупљања и достављања прве помоћи и стварању услова за живот монаха, као и припремама за почетак радова на санацији последица пожара у манастиру Хиландару.

На свим овим састанцима закључено је да је огњена стихија, која је уништила велики део манастирских конака и непроцењиво вредне параклисе, ожалостила срца свих православних Срба, и не само Срба него и православних широм света, као и друге хришћане и добронамерне људе других вера. Та тешка несрећа, чије праве размере још нису утврђене, каже се даље у овом саопштењу, показала је неизмерну љубав народа према својој Мајци Цркви и њеним светињама, а поготову према Хиландару, и поново оживела дух задужбинарства, који је једна од основних компоненти српског духовног идентитета.

Његова светост патријарх српски господин Павле је благословио да се отвори жиро и девизни рачун на који ће се моћи уплаћивати прилози. Бројеви рачуна и све информације о заједничкој обнови Хиландара могу се наћи на сајту Српске православне цркве www.spc.org.yu

Бележимо нека од првих реаговања на вест о пожару у Хиландару. Општа сагласност да се помоћ заједнички организује и усмерава преко Светог Синода Српске православне цркве окупиће на једном месту све сличне иницијативе и омогућити да помоћ Хиландару буде благовремено и на прави начин искоришћена. Јавно предузеће "Службеник гласник" одлучило је да издвоји милион динара као прву помоћи обнови манастира Хиландар и истовремено позвало своје пословне партнере да у складу са могућностима такође пруже помоћ. Градска влада Крагујевца упутила је, као прву интервентну помоћ манастиру Хиландар, 500.000 динара.

Колегијум генералног директора "Јат ервејза" донео је одлуку да се издвоји два милиона динара за обнову Хиландара и најавио спремност компаније да у санацији стави на располагање сву своју технику и друга потребна средства.

Асоцијација "Спорт за све" Београда и Србије и Црне Горе (СЦГ) позвала је своје чланове, спортска друства, клубове и спортске савезе да помогну обнову манастира Хиландара и најавила да ће све своје предстојеће програме конципирати уз обавезу учесничког динара намењеног обнови Хиландара. Удружење занатлија и предузетника Ниша спремно је да у обнови манастира Хиландар, страдалог у пожару, бесплатно ангажује 30 до 50 зидара, тесара, столара и мајстора других специјалности. Генерални секретар те асоцијације Благоје Станисављевић рекао је данас да ће познати нишки дуборезац Бранко Петковић поклонити манастиру Хиландар "владичанску столицу", изузетне уметничке вредности.

Управни одбор и колегијум Јавног предузећа Термоелектране "Никола Тесла" у Обреновцу одлучили су да оснују фонд за помоћ манастиру Хиландар, да уплате, као хитну помоћ, два милиона динара, предложили да се сви запослени на добровољној основи одрекну једне дневнице током марта. Поводом прославе дана Термоелектране, организована је и "мала донаторска
конференција" посвећена обнови манастира Хиландар, на којој је прикупљено нешто више од седам милиона динара. Донатори су, поред електране, били и њени дугогодишњи партнери, фирме Сименс, Бабкок (Бабцоцк) из Немачке, Рафако из Пољске и домаће фирме Термоелектро и Минел.


Председник Скупштине општине Сомбор Јован Вујичић најавио је да ће општина Сомбор уплатити новчану помоћ и позвао сомбоска предузећа, институције и грађане да се новчаним прилозима укључе у ту акцију.

Учитељски факултет у Јагодини помоћи ће с 20.000 динара обнову Хиландара.

Влада Републике Српске је одлучила да из будзетских средстава уплати 50.000 конвертибилних марака за обнову пожаром тешко оштећеног манастира Хиландар, а премијер РС Драган Микеревић позвао је сва предузећа и грађане да се укључе у ову добротворну акцију у складу с својим могућностима. Крајем месеца премијер РС ће организовати донаторску вечеру у Бањалуци ради прикупљања средства за обнову Хиландара.

Предузеће "Шуме" изразило је спремност да поклони целокупну кровну конструкцију, која је изгорела у пожару у Хиландару, а Министарство просвете и културе РС покренуло је хуманитарну акцију прикупљања помоћи, у коју су укључене све основне и средње школе, високошколске и културне установе, као и спортска удружења у РС.

Инжењерска комора Србије саопштила је данас да ће у фонд за обнову манастирског комплекса Хиландар уплатити милион евра и позвала је инжењерски кадар у Србији да "безрезервно ставе на располагање сав свој стручни и интелектуални потенцијал" у акцији обнове Хиланадара.

Телеком "Србија" саопштио је данас да ће манастиру Хиландар упутити новчану помоћ од три милиона динара.

И даље свакодневно стижу вести о понуђеној помоћи за обнову Хиландара.Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs