Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Обележена 90-годишњица рада библиотеке у Рековцу

Обележена 90-годишњица рада библиотеке у Рековцу

Рековац, 11. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић поручио је данас, на свечаној академији поводом прославе девет деценија постојања Народне библиотеке "Др Милован Спасић" у Рековцу, да књига има посебну важност у свакој култури.


Вукосављевић је навео да је књига синоним за културу, а да је култура пре свега пробрано памћење, које је важно за живот и смер заједнице.
Зато су и они који су пре деведесет година заснивали библиотеку у Рековцу обезбеђивали напредак, и то не само себи, својој генерацији, него и потоњим нараштајима, поручио је министар.

Он је рекао да је у Рековцу, као и у многим другим срединама у Србији, библиотека једина установа културе, и да је зато она не само институција која чува и даје на коришћење књиге и другу библиотечку грађу, него и много више од тога.

Министар је нагласио да установе делују по реду и поретку који јемчи испуњење своје културне мисије, и додао да у њих треба улагати, одржавати их и чувати.

Говорећи о др Миловану Спасићу, чије име носи библиотека, Вукосављевић је нагласио да је тај образовани и марљиви Левчанин, који је доспео до великих европских универзитетских центара и титуле доктора филозофије, личност која је вредна и ширег памћења.

Спасићев рад је уграђен у основе српског библиотекарства. Његово уређење библиотеке Попечитељства просвештенија имало је своју концепцијску подлогу. О томе сведочи извештај из 1845. године, у којем не само да описује шта је и како урадио, него и образлаже културолошки смисао књиге и библиотекарства, подсетио је министар.

Он је изразио наду да ће наредни јубилеј бити прослављен у још бољим условима и даљим дометима заједничких прегнућа, уз напомену да је неопходно да чувамо оно што имамо и унапређујемо наш културни посед, у чијем је средишту књига.

Министар је у Галерији библитеке присуствовао отварању дигиталне изложбе „Локално и културно благо Народне библиотеке "Др Милован Спасић" у Рековцу – фонд Завичајне збирке“ и представљању монографије ове установе, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs