Обележена 90-годишњица рада библиотеке у Рековцу

Рековац, 11. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић поручио је данас, на свечаној академији поводом прославе девет деценија постојања Народне библиотеке "Др Милован Спасић" у Рековцу, да књига има посебну важност у свакој култури.


Вукосављевић је навео да је књига синоним за културу, а да је култура пре свега пробрано памћење, које је важно за живот и смер заједнице.
Зато су и они који су пре деведесет година заснивали библиотеку у Рековцу обезбеђивали напредак, и то не само себи, својој генерацији, него и потоњим нараштајима, поручио је министар.

Он је рекао да је у Рековцу, као и у многим другим срединама у Србији, библиотека једина установа културе, и да је зато она не само институција која чува и даје на коришћење књиге и другу библиотечку грађу, него и много више од тога.

Министар је нагласио да установе делују по реду и поретку који јемчи испуњење своје културне мисије, и додао да у њих треба улагати, одржавати их и чувати.

Говорећи о др Миловану Спасићу, чије име носи библиотека, Вукосављевић је нагласио да је тај образовани и марљиви Левчанин, који је доспео до великих европских универзитетских центара и титуле доктора филозофије, личност која је вредна и ширег памћења.

Спасићев рад је уграђен у основе српског библиотекарства. Његово уређење библиотеке Попечитељства просвештенија имало је своју концепцијску подлогу. О томе сведочи извештај из 1845. године, у којем не само да описује шта је и како урадио, него и образлаже културолошки смисао књиге и библиотекарства, подсетио је министар.

Он је изразио наду да ће наредни јубилеј бити прослављен у још бољим условима и даљим дометима заједничких прегнућа, уз напомену да је неопходно да чувамо оно што имамо и унапређујемо наш културни посед, у чијем је средишту књига.

Министар је у Галерији библитеке присуствовао отварању дигиталне изложбе „Локално и културно благо Народне библиотеке "Др Милован Спасић" у Рековцу – фонд Завичајне збирке“ и представљању монографије ове установе, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333263
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs