Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Обележавање седам деценија рада Народног позоришта у Приштини

Обележавање седам деценија рада Народног позоришта у Приштини

Београд, 4. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић оценио је, учествујући на конференцији за новинаре поводом обележавања 70-годишњице постојања Народног позоришта у Приштини, да је судбина тог позоришта неодвојиво везана за судбину српског народа на Космету.

Фото: Танјуг

Вукосављевић је истакао да управо ова годишњица представља слику друштва у његовом историјском распону од 70 година, са догађајима који су обележили тај историјски период, а тичу се судбине српског народа и његовог положаја на Косову у Метохији.

Свакако да седам деценија рада неке културне институције захтева захвалност свима који су у том процесу учествовали и дали значајан допринос културном животу Косова и Метохије, и то не само за српско већ и за албанско становништво, нагласио је министар.

Он је указао на то да Министарство културе и информисања подржава Народно позориште у Приштини, најавивши да ће такође подржати системско повезивање тог позоришта кроз копродукције са осталим театрима широм Србије.

Имамо одличну сарадњу са Канцеларијом за Косово и Метохију и сваке године све више оснажујемо наше установе културе на Космету које данас представљају живи израз виталности српског народа који тамо живи, поручио је Вукосављевић.

Директор Народног позоришта у Приштини Предраг Радоњић истакао је да је то позориште успело да својим представама зађе буквално у свако место где је преостало наше српско становништво на Космету.

Играмо и у Звечану и Штрпцу. Гостујемо и широм Србије по сценама различитих театара, а били смо и у Берлину са једном од наших представа, истакао је Радоњић, и додао да у позоришту има 44 запослених, од тога свега 13 глумаца.

Јубилеј Народног позоришта у Приштини, сада са седиштем у Грачаници, биће обележен премијером представе "Женидба" настале по делу Николаја Гогоља у режији Милана Караџића, у понедељак, 8. октобра, на сцени Дома културе у Грачаници.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs