Обележавање седам деценија рада Народног позоришта у Приштини

Београд, 4. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић оценио је, учествујући на конференцији за новинаре поводом обележавања 70-годишњице постојања Народног позоришта у Приштини, да је судбина тог позоришта неодвојиво везана за судбину српског народа на Космету.

Фото: Танјуг

Вукосављевић је истакао да управо ова годишњица представља слику друштва у његовом историјском распону од 70 година, са догађајима који су обележили тај историјски период, а тичу се судбине српског народа и његовог положаја на Косову у Метохији.

Свакако да седам деценија рада неке културне институције захтева захвалност свима који су у том процесу учествовали и дали значајан допринос културном животу Косова и Метохије, и то не само за српско већ и за албанско становништво, нагласио је министар.

Он је указао на то да Министарство културе и информисања подржава Народно позориште у Приштини, најавивши да ће такође подржати системско повезивање тог позоришта кроз копродукције са осталим театрима широм Србије.

Имамо одличну сарадњу са Канцеларијом за Косово и Метохију и сваке године све више оснажујемо наше установе културе на Космету које данас представљају живи израз виталности српског народа који тамо живи, поручио је Вукосављевић.

Директор Народног позоришта у Приштини Предраг Радоњић истакао је да је то позориште успело да својим представама зађе буквално у свако место где је преостало наше српско становништво на Космету.

Играмо и у Звечану и Штрпцу. Гостујемо и широм Србије по сценама различитих театара, а били смо и у Берлину са једном од наших представа, истакао је Радоњић, и додао да у позоришту има 44 запослених, од тога свега 13 глумаца.

Јубилеј Народног позоришта у Приштини, сада са седиштем у Грачаници, биће обележен премијером представе "Женидба" настале по делу Николаја Гогоља у режији Милана Караџића, у понедељак, 8. октобра, на сцени Дома културе у Грачаници.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=332721
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs