Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > Формирано управљачко тело Регионалног портала привредних регистара

Формирано управљачко тело Регионалног портала привредних регистара

Београд/Скопље, 25. октобар 2018. године – Директор Агенције за привредне регистре Србије (АПР) Звонко Обрадовић и директорка Централног регистра Македоније (ЦРРМ) Марија Бошковска Јанковска потписали су данас у Скопљу Споразум о формирању управљачког тела Регионалног портала привредних регистара.

У саопштењу Агенције за привредне регистре наводи се да су АПР и Централни регистар Македоније, уз подршку Европске банке за обнову и развој, успоставили регионалну ИТ платформу, која је повезала ове две регистарске институције.

То ће омогућити обједињавање база података, пренос и пружање заједничких услуга са додатом вредношћу пословној заједници, при чему ће потписивањем данашњег споразума овај пројекат добити институционални оквир за будуће функционисање.

Регионални портал ће олакшати прекограничне економске активности повећањем транспарентности и омогућавањем лакшег приступа пословним и финансијским подацима о привредним субјектима у другим земљама.

Основни сервиси на порталу биће доступни јавности до краја ове године, док се почетак пружања комерцијалних сервиса очекује у првом кварталу 2019. године.

У наредном периоду очекује се прикључивање и других земаља на Регионални портал, између осталих Словеније (Агенција за јавноправне евиденције и услуге, АЈПЕС), Републике Српске (Агенција за посредничке и информатичке услуге, АПИФ), Албаније (Национални пословни центар-НБЦ), Хрватске (Финансијска агенција-ФИНА) и других.

Због тога је данас у Скопљу одржана и радионица под називом "Регионални портал привредних регистара: причајмо регионално - мислимо глобално", како би се заинтересовани регистри упознали за тренутним резултатима пројекта, додаје се у саопштењу.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs