Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > Заштита природе међу главним темама пословног форума Србија-Шпанија

Заштита природе међу главним темама пословног форума Србија-Шпанија

Београд, 23. октобар 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је данас на свечаном отварању Пословног форума Шпанија-Србија да искуства шпанских компанија у заштити околине могу да помогну да се побољша квалитет живота грађана у Србији.

Горан Триван
Фото: Танјуг

Триван је указао на то да је Србија једно од најугроженијих подручја и да је, како би се то променило, издвојено 15 милиона евра за инвестиције у области заштите животне средине током следеће године.

Међутим, капитал који држава има није довољан да бисмо у потпуности подигли наше стандарде и из тог разлога нам је потребна подршка и помоћ земаља које су то већ учиниле, рекао је министар.

На форуму су учествовали представници 21 шпанске компаније из области инфраструктуре, животне средине, туризма, саобраћаја, грађевинарства, агропрехрамбене, текстилне и модне индустрије.

Планирано је око 80 индивидуалних састанака представника тих и домаћих фирми у циљу унапређења њихових економских односа.

Марко Чадеж
Фото: Танјуг

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да је последњих година трговинска размена између две земље удвостручена.

У 2017. години та размена је износила 455,8 милиона евра. Међутим, неопходно је да Србија добије нове квалитетне инвестиције и да шпанске компаније прошире своје пословање у нашој земљи јер тренутно само 40 одсто њих спроводи озбиљне пословне операције у Србији, рекао је Чадеж.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић представио је градске инфраструктурне пројекте и позвао шпанске компаније да учествују на тендерима.

По Стратегији развоја до 2021. године, Београд треба да се развија као "планетарни" и "зелени град". Наша жеља је да у томе сарађујемо са шпанским фирмама, рекао је Радојичић.

Шиана Мендес
Фото: Танјуг

Државна секретарка за трговину Шпаније Шиана Мендес нагласила је да компаније највише могу да сарађују у заштити животне средине и у грађевинарству.

Шпанија у Србију највише извози месне производе, возила и одевне предмете, а из Србије на шпанско тржиште највише долазе житарице, производи од гуме, намештај, папир и картон, нагласила је она.

Амбасадор Шпаније у Београду Мигел Фуертес рекао је да су одлични политички односи Шпаније и Србије добра основа за развој економских односа.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs