Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > За годину дана у Србији основано 311 задруга

За годину дана у Србији основано 311 задруга

Ниш, 19. октобар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић изјавио је данас у Нишу да је у протеклих годину дана у Србији формирано 311 задруга, док их се раније годишње гасило по приближно сто.

Фото: infobiro.tv

Кркобабић је на отварању манифестације "Михољдански сабор задругарства" у Дому Војске Србије у Нишу истакао да су мере за унапређење задругарства превиђене пројектом "500 задруга у 500 села" дале резултате, да је дух задругарства пробудјен и да су домаћини широм Србије прихватили идеју о формирању задруга.

Он је рекао да је поменути пројекат део Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

Министар је подсетио на то да су прошле године новооснованим и постојећим задругама у целој Србији, на основу поменутог програма, бесповратно додељена средства у укупном износу од 196 милиона динара, док су средства за исту намену, за текућу годину, планирана у износу од 825 милиона динара.

Кркобабић је изразио очекивање да ће за те намене следеће године бити издвојено четири пута више средстава, која ће бити улагана у набавку основног стада, механизације и вишегодишњих засада.

Идеја је да стварамо специјализоване задруге јер желимо да оне постану основни привредни субјект на селу, објаснио је Кркобабић указавши на то да је величина просечног поседа само 2,5 хектара.

Он је изразио уверење да ће формирањем сложених задруга бити решен проблем прераде пољопривредних производа и додао да ће то обезбедити да се, на пример, малина не извози као смрзнуто воће већ као џем, сок, односно као брендирани производ.

Министар је најавио да ће ове године у Србији бити основане две огледне сложене задруге, које ће из државног буџета добити 60 милиона динара.

Члан Одбора за село Српске академије наука и уметности Бранислав Гулан навео је податак да у Србији нестаје свако четврто од 4.700 села и додао да је став Одбора да стање може да се поправи само оснивањем задруга.

На "Михољданском сабору задругарства" у Нишу задругари с југа Србије представили су сокове, џемове, сиреве, чајеве и друге производе.

Сабор је организовао Задружни савез Нишавског и Топличког округа, уз подршку Кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs