Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > Вишеструко повећан број запослених у Слободној зони Смедерево

Вишеструко повећан број запослених у Слободној зони Смедерево

Смедерево, 15. октобар 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали указао је данас, приликом обиласка Слободне зоне Смедерево, на значај тих зона за привлачење инвеститора и за привредни раст, поручивши да ће се заједно са Владом и председником Србије Александром Вучићем и даље борити за сваку нову фабрику и инвестицију.


Мали је изнео податак да је у Слободној зони Смедерево
број запослених у последњих пет година порастао 20 пута, укупан обим прозводње 30 пута, а укупан извоз чак 39 пута.

То су огромне цифре и зато ћемо се борити за сваку слободну зону и фабрику, поручио је министар и најавио обилазак свих 14 слободних зона у Србији.

Он је указао на још једну значајну чињеницу, а то је да су 2012. године све слободне зоне правиле 2,5 милијарди евра прихода.

Сада је то достигло пет милијарди, тачније 4,9 милијарди евра. Тада смо имали 25 производних компанија у свим слободним зонама, а данас их имамо 80. Србија се мења и иде напред, важне су нам слободне зоне и свака нова фабрика, истакао је Мали.

Према његовим речима, Слободна зона Смедерево је слика и прилика и право огледало привреде Србије, односно како она данас изгледа у односу на 2012. годину.

Ништа од овога што сада видите није било овде. Ту је била само пољана, а 2013. године градоначелница Смедерева и ја смо били део тима који се изборио за прву инвестицију која је дошла овде, финску компанију PKC. Данас овде има осам производних компанија, које запошљавају 2.300 људи, а остале се баве складиштењем робе, рекао је министар.

Он је подсетио на то да је 2012. године била знатно другачија ситуација у Србији – постојала је рекордна незапосленост и имали смо високи буџетски дефицит и јавни дуг.

Јавни дуг нам сада пада, смањили смо незапосленост са 26 на испод 12 одсто. Имамо суфицит у буџету трећу годину заредом и боримо се за сваког новог инвеститора, навео је Мали.

Министар је након обиласка Слободне зоне Смедерево одржао састанак са градоначелницом Смедерева Јасном Аврамовић, директором Управе за слободне зоне Миланом Ристићем, директорком Слободне зоне Смедерево Милицом Мијатовић и другим представницима Градске управе Смедерево.


Он је истакао да је том приликом било речи и о многим другим пројектима који би требало да значајно унапреде квалитет живота у том граду.

Градимо комплекс за водене спортове, а, како је додао, разговарали смо и о реконструкцији гимназије, основне школе и опште болнице, као и о локалној инфраструктури, канализацији и водоводу.

Председник Вучић се изборио за то да Железара Смедерево ради и да пронађемо инвеститора који ће обезбедити да 5.000 запослених у тој фабрици остане на својим радним местима, рекао је министар.

Србија иде крупним корацима напред, сви економски показатељи су добри, сваком од ових инвеститора треба пружити одговарајућу пажњу и људима обезбедити посао, навео је Мали и додао да млади треба да остану у земљи, а не да одлазе у иностранство.

Аврамовић је изразила захвалност министру на посети, и подсетила на то колико је за Смедерево била значајна одлука Владе Србије да се граду додели земљиште од 39 хектара без плаћања било какве надокнаде.

Довођење инвеститора за Железару је имало кључни значај за овај град. Од 2013. године до сада 20.000 људи је пронашло посао у Смедереву, а на евиденцији има још 5.200 незапослених, навела је она.

Са министром сам причала о даљем развоју овог града и привлачењу нових инвеститора, рекла је Аврамовић.

Она је подсетила на то да та локална самоуправа већ годину дана ради на припреми документације за велики индустријски парк који ће град Смедерево индустријски поставити далеко испред многих градова Србије, па и Европе.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs