Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > Србија најбоља у региону по Индексу људског капитала Светске банке

Србија најбоља у региону по Индексу људског капитала Светске банке

Београд, 12. октобар 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је данас, коментаришући резултате новог Индекса људског капитала (HCI) који је развила и представила Светска банка, да је Србија најбоље позиционирана од свих земаља у региону, као и да је заузела боље место од многих развијенијих држава.

Мали је истакао да је Србија на 27. месту од 157 земаља на овој листи Светске банке, што је боља позиција од многих економски снажнијих земаља, као што су Кина, Русија, Шпанија и друге.

Занимљиво је и да смо само једно место иза Белгије и пар места иза САД. Ово је још једна потврда добрих економских резултата постигнутих у претходном периоду и подстицај да идемо даље још јачим темпом, рекао је министар.

Он је нагласио да ови резултати показују да млади имају будућност у Србији, те да држава може да им помогне да своје потенцијале развију у пуном капацитету.

Према његовим речима, у том контексту, најважнији су здравство и образовање, а у односу на стање у тим областима се управо и израчунава позиција земље.

Ово значи да смо на добром путу и да треба да настављамо да улажемо у те секторе, како бисмо даље развијали људске капацитете и подстицали привредни раст. Не смемо да дозволимо да млади одлазе из земље и зато имамо обавезу да им обезбедимо квалитетне услове за живот, поручио је Мали.

Светска банка је развила индекс HCI (Human Capital Index) за 157 земаља како би се измерио допринос људског капитала продуктивности следеће генерације радника.

Индекс HCI се састоји из пет показатеља: вероватноћа да се доживи пета година живота, очекивани број година школовања, хармонизовани резултати на тестовима као мера квалитета учења, проценат 15-годишњака који ће доживети старост од 60 година и удео деце која не заостају у расту.

Према индексу људског капитала, 99 од 100 деце рођене у Србији ће доживети 5. рођендан и очекује се да дете које са четири године крене у предшколску установу заврши 13,4 године школовања до 18. рођендана.

Дете које се данас роди у Србији достићи ће 76 одсто свог пуног потенцијала са 18 година, наводи се у саопштењу Министарства финансија.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs