Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Дигитализација културног наслеђа по јасним правилима и процедурама

Дигитализација културног наслеђа по јасним правилима и процедурама

Београд, 3. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас да Правилник о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа, који је данас представљен, садржи јасна упуства о томе какве су процедуре, правила, услови и околности у којима се одвија тај процес.

Фото: Танјуг

Вукосављевић је на свечаности поводом представљања тог документа оценио да је његовом израдом ово министарство, у сарадњи са другим установама културе и Министарством трговине, туризма и телекомуникација, успело да дође до вредног искорака у процесу дигитализације.

Он је објаснио да се Правилником уређују услови, задаци, послови, стандарди и процеси дигитализације културног наслеђа, односно покретних и непокретних културних добара, нематеријалног културног наслеђа и добара која уживају претходну заштиту.

Верујем да имамо разлога да будемо задовољни тренутним стањем у којем се налази српска култура, када је реч о процесу дигитализације, навео је Вукосављевић и додао да установе које врше делатност заштите културних добара у процесу дигитализације користе различите информационе системе.

Он је прецизирао да су то: ИМУС за музеје којим управља Историјски музеј Србије, Информациони систем непокретних културних добара, којим управља Републички завод за заштиту споменика културе и АРХИС за архиве којим управља Архив Србије.

Министар је рекао да ту спада и База дигиталне библиотечко-информационе грађе, која се односи на стару и ретку књигу, а којом управља Народна библиотека Србије, најавивши да је у плану информациони систем филмске и аудио-визуелне грађе којим ће управљати Југословенска кинотека.

Према његовим речима, паралелно са уређењем области дигитализације културног наслеђа, Министарство културе и информисања завршило је рад на изради закона о архивској грађи и архивској делатности и измене и допуне Закона о култури.

На поменутој свечаности у Народном музеју, помоћник министра културе Дејан Масликовић уручио је захвалнице представницима државних органа, установа, компанија, образовних институција и појединцима на помоћи и подршци у спровођењу процеса дигитализације у поменутој области.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs