Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Вукосављевић отворио изложбу „Из ризнице Старе крагујевачке цркве“

Вукосављевић отворио изложбу „Из ризнице Старе крагујевачке цркве“

Крагујевац, 2. октобар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић отворио је данас изложбу „Из ризнице Старе крагујевачке цркве“ у Старој скупштини града Крагујевца.


Вукосављевић је том приликом истакао да белези попут ове цркве и догађаји који су претходили њеној градњи чврсто сведоче о нашој историји и представљају јасне путоказе у суочавању са будућим изазовима.

Министар је боравио у Крагујевцу поводом свечаног обележавања 200 година постојања Старе крагујевачке цркве, која је у доба Кнежевине Србије била место окупљања народних представника и доношења важних државотворних аката.

Када је Сабор српских првака у Враћевшници одлучио 1818. године да Крагујевац постане прва престоница Србије, окренута је велика страница историје овога народа. Исте године, саграђена је и црква која је засијала у мери које су дозвољавале дате околности. Али то је свакако био велики догађај, рекао је он.

Вукосављевић је напоменуо да је у материјалном свету, у свету наших чула и опажаја, подигнута црква, али да се у једном другом свету које такође чини стуб на којем почива свако људско биће и свака људска душа, десило нешто друго.

Крагуј, који је симбол овог града и слободна птица, полетела је из гнезда у коме је била дуго успавана. Полетела је великим просторима на којима живи српски народ и свима саопштила да се српска држава, српска црква, српска модерност и духовност, поново рађају и поново ступају на велику историјску сцену, рекао је он.

Министар је подсетио на то да су се две династије, иако ривали у материјалном свету, правилно и мудро спојиле у пољу духовности и пољу симбола и да то треба да буде наук за ову генерацију која данас живи и оне које долазе после нас.

Изнад буке и свих раскола, подела, погрешних идеологија, историјских заблуда и странпутица, неопходно је да преко дугих векова пружамо руке једне другима, да се налазимо са најбољима, да слушамо њихове поуке и учења. А оно што живот чини животом и неке ситне мане, понекад и крупне недоследности, морају бити у сенци оног вишег поретка и хармоније која нас у трансисторијском смислу спаја, поручио је Вукосављевић.

Ако постоји само напредак технике, изума и науке, а не постоји напредак етике, морала, сврхе, онда је напредак заблуда. Овакви белези српске историје као што је ова црква и као што су догађаји који су претходили њеној градњи и околности које су је касније пратиле, чврсто сведоче о томе да изнад овог тока историје који данас видимо тече дивља река понорница српске историје са јасним путоказом и јасним изазовима, закључио је Вукосављевић.

Централна манифестација прославе одржана је у порти најстаријег градског православног храма, а започета је светом литургијом коју је служио владика Јован са свештенством шумадијске епархије.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs