Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > Потписана још два документа о привредној сарадњи са Кином

Потписана још два документа о привредној сарадњи са Кином

Београд/Тјенђин, 19. септембар 2018. године – Државни секретар Министарства привреде Владе Републике Србије Драган Стевановић потписао је данас у Тјенђину, у име Владе Србије, два документа са кинеским партнерима који се односе на Железару Смедерево и изградњу кинеско-српског индустријског парка у Смедереву.

Стевановић је, у присуству председника Србије Александра Вучића, са представником кинеске покрајине Хебеј потписао Меморандум о разумевању који се односи на Железару, док је са кинеском компанијом "Хбис" потписао Протокол о разумевању који се тиче изградње кинеско-српског индустријског парка.

Он је пренео да се очекује да кинески "Хбис" до краја месеца упути Влади Србије мастер план о индустријском парку, када ће бити прецизирано колико ће индустрија у парку пословати.

Верујем да ће кинеско-српски индустријски парк у Смедереву имати капацитет да упосли 20.000 људи, што је од великог значаја не само за тај град, већ и за читав округ, али и за бужет Републике Србије, рекао је државни секретар.

Стевановић, који борави у посети Кини као члан делегације Србије, предвођене председником Вучићем, објаснио је да су у потписаним документима већ дефинисани рокови и динамика реализације пројекта.

Прва фаза ће, како је навео, бити завршена у наредне две године, а друга 2021. и 2022. године.

Према његовим речима, у индустријском парку ће, на површини од приближно 400 хектара, бити лоцирана производња софистициране опреме у машинској и електро индустрији, затим производња грађевинског материјала, индустрија зелене енергије, компоненте за аутомобиле који се покрећу на нова погонска горива.

Он је додао да ће свакако бити заступљени и радно интензивни пројекти, а упоредо са њима развијаће се и капитално интензивни, што је веома значајно за економски раст Србије.

Стевановић је указао на то да је дат посебан значај потписаним документима и тиме што су Вучић и председник Кине Си Ðинпинг у директном разговору поменули та улагања.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs