Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > "Атлас група" поклонила слике Миће Поповића МСУ и САНУ

"Атлас група" поклонила слике Миће Поповића МСУ и САНУ

Београд, 18. септембар 2018. године – "Атлас група", уз посредовање и подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, поклонила је дела Миодрага Миће Поповића - композицију "Хексагонални простор" и слику "Солунац" Музеју савремене уметности (МСУ), а портрет професора Михаила Ðурића Галерији Српске академије наука и уметности (САНУ).

Фото: Танјуг

Протокол о донацији осам Поповићевих дела данас су у просторијама Министарства културе потписали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, председник "Атлас групе" Душко Кнежевић и вршилац дужности директора Музеја савремене уметности Слободан Накарада.

Вукосављевић је тим поводом охрабрио корпорације и појединце да чине овакве гестове и изразио наду да ће велики и значајан гест "Атлас групе" оставити утисак на друге субјекте који су у прилици да поступе слично.

Живимо у епохи у којој су овакви потези ретки. Својевремено, у 19. и првој половини 20. века Србија је имала велике донаторе Илију Милосављевића Коларца, Симу Андрејевића-Игуманова, Луку Ћеловића Требињца, Николу Спасића, Мишу Анастасијевића. Њихове донације биле су део позитивног односа према друштву, народу, заједници, подсетио је Вукосављевић.

Он је рекао да поступак "Атлас групе" охрабрује и изразио наду да ће гестови тог типа бити чешћа појава, како би се уметничка добра излагала пред јавношћу и била под надзором установа културе.

Накарада је захвалио "Атлас групи" и подсетио да Музеј савремене уметности у својој колекцији већ има 20 дела Миће Поповића, додавши ће почетком следеће године изложити слике које су добили од "Атлас групе".

Кнежевић је истакао да ктиторство и донације институцијама и изврсним научним и уметничким талентима сматра једним од најважнијих успеха у три деценије постојања "Атлас групе".

С намером да уметничка достигнућа културе учинимо стално доступним свим грађанима, радове великана уметности 20. века Миће Поповића донирамо нашим институцијама, рекао је Кнежевић.

Композиција "Хексагонални простор", настала 1970. године, сачињена је од шест платна великог формата, на којима је Поповић, поред свог аутопортрета у природној величини, насликао фигуре својих пријатеља: Борислава Михајловића Михиза, Добрице Ћосића, Живорада Стојковића, Лазара Трифуновића и Антонија Исаковића.

Дело "Професор Михаило Ðурић", као и претходно, припада периоду сликарства призора, а једног од највећих српских филозофа и социолога, који је због својих иступања удаљен са Универзитета у Београду и осуђен на две године строгог затвора, Поповић је насликао како седи заваљен у фотељи, док је наслон направљен од полиестера и аплициран на саму подлогу слике.

На слици "Солунац" представљен је српски војник из Првог светског рата, с леђа, ослоњен на дрвену штаку.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs