Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > Стратешко партнерство са Кином у области дигиталне економије

Стратешко партнерство са Кином у области дигиталне економије

Београд/Хангџоу, 18. септембар 2018. године – Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић оценила је да је учешће српске делегације на конференцији у кинеском граду Хангџоу, као и привредна сарадња која је том приликом продубљена, од пресудног значаја за размену на пољу дигиталне економије између Србије и Кине.


Матић је, на отварању прве Међународне конференције о дигиталној економији у оквиру Дигиталног пута свиле, истакла да је, у тренутку историјске посете председника Србије Александра Вучића Кини и састанка са председником Си Ђи Пингом, стратешко партнерство двеју земаља додатно ојачано и успостављањем конкретних механизама сарадње у дигиталној области, која је глобално најјачи покретач укупног просперитета, и у којој Кина представља светског гиганта.

За Србију придруживање дигиталној заједници коју Кина предводи значи огромну шансу за искоришћавање потенцијала нових технологија ради добробити својих грађана и убрзаног економског раста, поручила је она.

Матић је навела да Србија, према константном расту тржишта информационих технологија и електронских комуникација, као и отворености грађана и привреде у односу на дигитално окружење, има капацитете за заузимање значајног места на Дигиталном путу свиле.

Она је подсетила на то да је Кина највећи спољнотрговински партнер Србије у Азији, да је Србија једна од првих земаља које кинески туристи посећују када долазе у овај део Европе, као и да је најзначајнија област сарадње у реализацији инфраструктурних пројеката.

На конференцији, у организацији Националне комисије за развој и реформе Кине (National Development and Reform Commission of China - NDRC) и кинеске канцеларије за послове у дигиталном простору (Cyberspace Administration of China - CAC), свечано је покренуто Међународно индустријско партнерство, чији су потписници чланови српске делегације, као и представници водећих кинеских компанија у области дигиталне економије.

У питању су: Alibaba group, Jusfoun Big Data Group, Baidu, Enterprise Security Group, JD.com, Inspur Group, Meituan Dianping, Shangai United Imaging Healthcare, Strategy Committee NetEase Koala i China Electronic Tećnology Group Corporation.

Овом приликом потписано је и писмо о намерама о сарадњи у оквиру Информатичког пута свиле између градова Ниша и Хангџоа.

На скупу учествују представници бројних земаља, међународних организација, као и представници компанија које су глобално познати лидери у овој области.

Теме конференције односе се на глобалну дигиталну сарадњу у областима електронске трговине, е-здравља, вештачке интелигенције, паметних градова, big data, информационе безбедности, паметне логистике, паметне пољопривреде и дигиталних финансија.

На скупу је саопштено да је Национална комисија за развој и реформе НР Кине обезбедила 100 милијарди јуана за инвестиције у оквиру Дигиталног пута свиле у наредних пет година, како за кинеске, тако и за пројекте других земаља.

Делегација, предвођена државним секретаром Татјаном Матић, која борави у званичној посети Кини до 20. септембра, посетила је данас и компанију „Алибаба“, са којима су договорени даљи кораци сарадње у области е-трговине, електронског плаћања и е-туризма.

Такође, предвиђени су и састанци са Националном комисијом за развој и реформе НР Кине, у оквиру имплементације Меморандума о разумевању о унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност.

Посета Кини представља наставак сарадње двеју земаља у оквиру Иницијативе за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“, наводи се у саопштењу Министарства трговине, туризма и телекомуникација.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs