Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Уручене награде "Новица Тадић" младим песницима

Уручене награде "Новица Тадић" младим песницима

Београд, 22. март 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић уручио је данас Јани Алексић и Слађани Шимрак из Београда књижевну награду "Новица Тадић", док је уместо трећег добитника Екрема Хамида из Новог Пазара признање примила Ана Марија Грбић.

Фото: Танјуг

Алексић је добила награду за рукопис „Аријел аноним“, Хамид за ”Есхатон“, а Слађана Шимрак за рукопис под називом „Позамантерија“.

Вукосављевић је том приликом подсетио на то да је Министарство културе и информисања покренуло иницијативу да се установи ова награда како би био дат додатни импулс неговању, вредновању и развијању свести о значају поезије у култури и друштву.

Он је рекао да је непрегледна ниска великих српских песника током историје, песника који су живели и стасавали и умирали заједно са судбином свог народа показала да је песништво у Србији, не само део дубоког културног језгра, него и наша свакодневица.

Међутим, дух времена довео је до тога да се понекад запитамо има ли поезија данас смисла, чита ли неко поезију, како живе песници, стварају ли, шта су им надахнућа и колико их поштујемо, истакао је Вукосављевић и додао да није сигуран колико би одговори на ова питања били у корист песника, песништва и поезије.

Он је указао на то да Министарство културе у складу са својим надлежностима и скромним могућностима покушава да, у једној посусталој ситуацији, да нови импулс.

Када кажем да је ситуација у посустајању не мислим на таленте ни надахнућа, на квалитетне песнике, на бујицу нових стихова које наши песници стварају, већ ми се понекада чини да ово друштво са недовољном захвалношћу третира српску поезију и српско песништво данас, навео је он.

Министар културе је своје обраћање завршио речима Новице Тадића: "Песник је човек маргине. Али, то што се понаша маргинално, не значи да његова дела треба да се третирају маргинално".

На конкурс је приспело 63 рукописа аутора 35 година старости из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расејања, од којих је жири у саставу Недељка Бјелаковић, Младен Весковић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и Драган Хамовић, одлучио да награду равноправно подели на три добитника.

Добитницима су уручене дипломе и плакете са ликом Новице Тадића, које су урадили студенти Факултета примењених уметности, на свечаности поводом Светског дана поезије у Министарству културе и информисања.

Књижевни конкурс „Новица Тадић“, на иницијативу Министарства културе и информисања, покренут је ове године као мера подршке поезији млађих аутора (до 35 година), а у знак сећања на великог песника нашег доба.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs