Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Унапређење сарадње са Црном Гором у области културе

Унапређење сарадње са Црном Гором у области културе

Београд, 20. март 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и министар културе Црне Горе Александар Богдановић најавили су данас потписивање новог споразума о сарадњи, који ће унапредити сарадњу двеју земаља, као и низ заједничких активности.

Фото: tanjug.rs

Вукосављевић је истакао да је на данашњем састанку постигнут веома висок степен сагласности о свим активностима које повезују Србију и Црну Гору у области културе, и додао да се припрема нови десетогодишњи споразум о сарадњи, који би требало да буде потписан у наредних неколико месеци.

Такође, он је рекао да је предложено и потписивање низа меморандума о сарадњи на нивоу институција културе, што би требало да додатно побољша сарадњу, имајући у виду историјске и друге блискости две државе и два народа, заједнички културни простор и велики број тема које могу бити део заједничких пројеката и даље културне размене.

Саговорници су оценили да има простора за јачање сарадње у области филмске индустрије, заштите културног наслеђа на нивоу архива, библиотека и конзерваторских радова.

Вукосављевић је свог колегу упознао са принципијелним ставом Србије да је српска културна баштина на Косову и Метохији незаобилазни темељ српског културног језгра и српске традиције, и поновио да је за Србију неприхватљив статус такозваног правног идентитета Косова у Унеску.

Богдановић је поменуо добру сарадњу Црногорског народног позоришта и Народног позоришта у Београду, које је позвано да буде гост на Фестивалу народних позоришта земаља региона у јуну.

Он је навео и да ће бити унапређена сарадња посебно између Центра за конзервацију и археологију Црне Горе и Завода за заштиту споменика културе Србије, и то кроз размену, односно дигитализацију пројектне документације за културна добра која се налазе у Заводу.


Богдановић је подсетио на добру сарадњу на очувању неолитских локалитета, и напоменуо да је током састанка договорено да се посебан акценат у наредном периоду стави на оне локалитете који у претходном периоду нису били адекватно заштићени.

Према његовим речима, Црна Гора планира изградњу новог музеја савремене уметности, у чему им искуства Србије могу бити драгоцена.
Он је подсетио на заједничку номинацију стећака за листу Унеска, и навео да је предложио Вукосављевићу да Црна Гора заједно са Србијом приступи кандидатури гусала као заштићеног нематеријалног културног добра за упис на Унескову листу.

Богдановић је најавио да ће у оквиру Форума Креативна Европа, који се одржава у мају у Србији, додатно разговарати о заштити културног наслеђа у региону, као и да ће се у наредном периоду радити на заједничком конкурисању код међународних фондова попут "Еуримажа", чиме би се додатно промовисале обе земље као атрактивне филмске дестинације.

Кроз "Еуримаж" као потпорни фонд Европске уније, чијем ће чланству Црна Гора приступити до краја ове године, можемо додатно афирмисати оне пројекте који могу превазићи регионални контекст, поручио је министар културе Црне Горе.

Он је оценио да однос Србије и Црне Горе треба да буде пример свим земљама у региону како се кроз заједничку сарадњу и деловање може додатно оснажити фактор стабилности Југоисточне Европе.

Вукосављевић и Богдановић су након данашњег састанка, одржаног у Министарству културе и информисања, обишли Музеј савремене уметности и Храм светог Саве.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs