Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Расписани конкурси из области савременог стваралаштва

Расписани конкурси из области савременог стваралаштва

Београд, 23. јануар 2018. године – Министарство културе и информисања Владе Републике Србије расписало је конкурсе за финансирање или суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва и креативних индустрија и у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2018. години.

Право учешћа на конкурсу из области савременог стваралаштва и креативних индустрија, који је отворен до 23. фебруара, имају установе, уметничка и друга удружења регистрована за обављање делатности културе, појединци (уметници, сарадници, односно стручњаци у култури), као и други субјекти у култури, осим установа културе чији је оснивач Република Србија.

Подносилац пријаве је обавезан да достави уредно попуњен и оверен формулар у оквиру кога је детаљан опис пројекта, детаљно разрађен буџет пројекта, као и подаци о стручним, уметничким капацитетима подносиоца, односно реализатора пројекта у пет примерака за све области.

О избору пројеката по расписаном конкурсу одлучиваће стручне комисије које образује Министарство културе и информисања и то за сваку уметничку област посебно.

Комисије ће бити састављене од независних стручњака и професионалаца у својим областима, те апсолутно аутономне и независне у оцењивању пројеката и одлучивању.

Резултати конкурса ће бити објављени на званичној интернет страни Министарства културе и информисања, најкасније 60 дана од дана његовог завршетка.

Циљ конкурса јесте усклађивање културног развоја Републике Србије стварањем подстицајног окружења за унапређење свих области уметничког стваралаштва, као и обезбеђивање услова за доступност културних садржаја и развој публике (посебно имајући у виду припаднике друштвено осетљивих група).

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, који је отворен до 16. марта 2018. године, може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

Приоритет за подршку преводима на стране језике биће дат класичним делима српске књижевности, као и делима која су била запажена у стручној јавности.

Посебна пажња биће посвећена преводима на мађарски, руски и персијски језик због представљања дела и аутора на књижевним манифестацијама у Белорусији, Русији, Мађарској и Ирану.

Сви услови конкурса и потребни формулари могу се пронаћи на линку, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs