Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Интеркултурални дијалог основ разумевања међу народима

Интеркултурални дијалог основ разумевања међу народима

Београд/Давос, 22. јануар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић поручио је данас, на конференцији министара културе у Давосу, да култура мора да буде уткана у све сегменте развоја и живота друштва и да је њен значај кључан за напредак цивилизације.


Вукосављевић је том приликом нагласио да смо сведоци намерне девастације културног наслеђа у ратом захваћеним зонама, која је покретана верском или политичком искључивошћу, а најчешће и једним и другим.

Он је изнео став да је задатак бољег дела човечанства да препозна темељну вредност културе, интеркултуралног дијалога као јединог основа за истинско разумевање међу народима, верама, традицијама и политичким формама.

Да би се то постигло, како је оценио, државе не смеју штедети средства, већ треба да, у складу са својим максималним могућностима, своју културу развијају, унапређују, обогаћују и остављају отвореном за квалитетне утицаје са свих страна, и такву је уклапају у сложени и хармонични мозаик универзалне људске културе.

Према његовим речима, култура је била, јесте и остаће основни закон самоодржања.

Схватање културе као најважнијег облика људског постојања мора се посматрати у историјској перспективи која намеће закључак да друштва преживљавају политичке, друштвене, економске и идеолошке преокрете само уколико поседују снажно културно језгро, које упркос повременим контрапунктима са другим језгрима нужно мора да тежи глобалној културној хармонији, рекао је министар.

Он је нагласио да је то једини услов опстанка света који смо наследили, који познајемо и који морамо предати будућим генерацијама, уз уверење да таква или слична порука мора бити послата и са овог скупа.

Вукосављевић је, констатујући да човек обликује културу и утиче на њене токове и са њом живи, истакао да је култура у најширем смислу духовна стварност, односно идентитет сваког појединца и народа, те последично јесте један од најбитнијих елемената људске историје.

На маргинама конференције, Вукосављевић се састао са председником Швајцарске Аленом Берсеом, којем је честитао на новој функцији и са којим је договорио размену експерата у области кинематографије, дигитализације и других аспеката заштите културног наслеђа.

Барсе је исказао захвалност Вукосављевићу на доласку и подршци усвајању Давоске декларације, и на интензивирању сарадње у области културе између две земље.

Конференцији је претходио и састанак Вукосављевића са замеником министра културе Италије Иларијом Борлети Буитони и министром културе Црне Горе Александром Богдановићем.

Вукосављевић и Буитони су разговарали о отварању културног центра у Трсту и за ову идеју је српски министар добио обећање да ће је Министарство културе Италије снажно подржати.

Такође, министар је подвукао значај српског културног наслеђа на Косову и Метохији, угроженост споменика и затражио подршку Италије на очувању, обнови и заштити споменика, нарочито оних на листи Унеска.

На састанку је било речи и о напретку договора у вези са отварањем лектората у Риму, плановима о учешћу Србије на конференцији о археотуризму у Пестуму као почасног госта, потписивању новог споразума о сарадњи у области културе и изради плана и програма те сарадње.

Буитони је изразила велику заинтересованост за сарадњу, нагласивши да је Србија земља у фокусу Италије.

Богдановић је упутио позив Вукосављевићу да учествује на конференцији посвећеној Аушвицу, а постигнут је и договор о томе да у најскорије време размене посете и потпишу споразум о сарадњи у култури, који је тренутно у фази усаглашавања.

Истовремено, договорена је и сарадња на пољу дигитализације и размене искустава у овој области.

На отварању конференције, која претходи Светском економском форуму, скупу се обратио његов оснивач и извршни председник Клаус Шваб, који је истакао важност културе у свим друштвеним активностима и враћање хуманог аспекта у процес глобализације и либерализације пословања.

Конференција министара културе, која је почела 21. јануара, организује се поводом почетка Европске године културне баштине 2018, а Швајцарска има за циљ да кроз овај догађај истакне важност појма "Баукултуре" за европско друштво.

Појам "Баукултуре", као аспект културног идентитета и разноликости, обухвата сваку људску активност која мења изграђено окружење и свако изграђено и дизајнирано добро које је део природног окружења.

Овај концепт се залаже за то да се савремено стваралаштво и споменици културног наслеђа третирају као један ентитет.

На крају конференције министри ће усвојити „Давос декларацију 2018”, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs