Нови Сад, 18. мај 2017. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић саопштио је данас у Новом Саду, где је посетио 84. међународни пољопривредни сајам, да је наша земља добила прву дозволу за извоз јагњећег меса у Кину.
Недимовић је том приликом показао како први изгледа сертификат, односно дозвола за извоз јагњетине у најмногољуднију земљу света, објаснивши да ће до краја јуна дозволе добити још осам кланица, што ће им омогућити извоз неограничених количина те врсте меса.
Министар је, говорећи о извозу говеђег меса, рекао да је неопходно да се заврши још само неколико детаља, као и да ћемо врло брзо моћи да, такође у неограниченим количинама, у Кину извозимо и говедину.
Он је рекао да би Србија до краја године требало да добије и дозволе за извоз свињског меса и за извоз млека, као и дозволе за извоз сувих шљива.
Највећи захтеви пред нашим произвођачима су у делу квалитета, јер је кинеско тржиште изузетно пробирљиво и на њему пролази само најквалитетнија роба, нагласио је министар, изразивши захвалност свим колегама из Кине на обављеном великом послу.
Недимовић је, у друштву вршиоца дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскара Бенедикта, обишао штанд Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Мастер халу Новосадског сајма.
Он је нагласио да то министарство има добру сарадњу са Делегацијом ЕУ у Србији, посебно у пројектима везаним за ИПАРД пројекте, додавши да би крајем септембра или почетком октобра могли бити расписани и први конкурси за средства из поменутог програма за наше пољопривреднике.
У овој години ћемо имати потпуно завршену причу око учешћа у ИПАРД пројектима и по први пут ћемо повући средства намењена за ту сврху, рекао је министар.
Бенедикт је изразио задовољство због тога што је имао прилику да посети Сајам пољопривреде у Новом Саду, оценивши да је то сјајна сајамска приредба.
Он је подсетио и на то да Србија у односу на ЕУ има суфицит од 600 милиона евра када је реч о извозу пољопривредних производа, уз напомену да је велики напредак остварен у том делу и да је потребно даље радити на унапређењу прераде хране.