Београд, 25. новембар 2015. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Богосављевић-Бошковић изјавила је данас да је неопходно уложити максималне напоре како би се унапредила производња етно хране и пића и укључио што већи број произвођача у систем заштите географског порекла.
Богосављевић-Бошковић је, на отварању 10. сајма етно хране и пића на Београдском сајму, истакла да је до сада 36 пољопривредних и прехрамбених производа заштићено једном од ознака географског порекла.
По правилу, традиционална производња се везује за такозване мале произвођаче, а њихово укључивање у продајне ланце представља један од изазова за развој пољопривреде у Србији, напоменула је она.
Према њеним речима, произвођачима хране која носи неку од ознака географског порекла, поред општих мера, омогућене су и додатне мере подршке, пре свега кроз подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу, инвестицијама у прераду и маркетинг у секторима млека, меса, воћа и поврћа, као и кроз подршку рефундирања трошкова контроле и сертификације.
Богосављевић-Бошковић је истакла да у последње две деценије тржиште пољопривредних и прехрамбених производа карактерише растући тренд тражње за производима који се одликују аутентичношћу и традицијом, односно производима са неком додатном вредношћу, која произилази из вредности њиховог састава, начина производње и прераде или специфичности поднебља из којег долазе.
Управо из тих разлога систем заштите ознаке географског порекла има изузетну вредност, јер те ознаке, истакнуте на амбалажи производа, упућују купца на одређени регион или место, као и на све специфичности које тај производ поседује.
Истовремено, то произвођачу омогућава да оствари бољи пласман, вишу цену производа, виши ниво поверења купаца, што директно доприноси остваривању једног од приоритетних циљева пољопривредне политике, а то је подизање нивоа конкурентности домаће производње, рекла је она.
Сајам етно хране и пића, како је напоменула, изузетна је прилика за промоцију традиционалних производа, као и шанса за произвођаче да пронађу своје место на домаћем тржишту и да у будућности добију прилику да се појаве и на иностраном тржишту.
Богосављевић-Бошковић је поручила да ће Министарство увек са задовољством подржати и помоћи манифестације оваквог типа, које промовишу српску пољопривреду и српско село.
На сајму се представља више од 400 излагача са 2.000 различитих традиционалних прехрамбених производа ручне израде и органски гајених сировина.
Поред домаћих произвођача, на овогодишњем сајму, под слоганом "Утемељење робне марке етно производа", присутни су и произвођачи хране и пића из Индије, Грчке, Македоније, Републике Српске и Италије.
Посетиоци се могу упознати и са произвођачима опреме за чување и паковање традиционалних производа, као и лабораторијама за контролу квалитета хране.
Током четири дана трајања сајма организовани су бројни стручни пратећи програми из области заштите географског порекла, рецептура, увођења система квалитета, правне заштите и унапређења паковања и метода продаје, наводи се у саопштењу Министарства прољопривреде и заштите животне средине.