Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Економија > Дефицит приближно два и по пута мањи од планираног

Дефицит приближно два и по пута мањи од планираног

Београд, 6. април 2015. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић изјавио је синоћ да званични подаци показују да је у прва три месеца дефицит у државној каси готово два и по пута мањи од планираног, док је истовремено порасла наплата ПДВ-а, акциза и непореских прихода.

Фото: rts.rs

Вујовић је, гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије (РТС), објаснио да је планирана висина прихода била 23 милијарде динара, а да је остварено приближно двоструко више, односно 42 милијарде динара.

Он је навео да у томе удео имају и јавна предузећа која су крајем 2014. године тражила да дивиденде уплате у наредној години, што је било планирано.

Дефицит је на почетку године требало да износи приближно 55 милијарди динара, а коначан салдо је приближно два и по пута мањи од планираног, поновио је министар и нагласио да се уштедело више од 33 милијарде динара.

Пре свега, како је додао, од септембра се бележи побољшање уплата ПДВ-а, што је резултат рада, ефикаснијег сузбијања сиве економије и веће дисциплине.

Према његовим речима, бољи су и приходи од акциза, с обзиром на чињеницу да су за четири милиона динара већи у поређењу са претходним годинама.

Вујовић је пренео да се очекује и већи удео ПДВ-а и непореских прихода у укупним приходима.

Он је, одговарајући на питање да ли ће се плате и пензије повећати на јесен, рекао да је могуће да се за то створе услови јер уколико овако наставимо у другом и трећем кварталу ММФ ће сигурно тражити ревизију програма, што ће значити и разматрање могућности за ревизију плата и пензија.

Као негативне показатеље, министар је указао на одступања од чак 44 одсто код потрошње новца за капиталне инвестиције, истичући да је први квартал увек спор у реализацији пројеката због зиме и проблема са земљиштем.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs