Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Променити неравноправан однос зарада жена и мушкараца

Променити неравноправан однос зарада жена и мушкараца

Београд, 4. новембар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истакла је да жене у Србији, као и у Европској унији, зарађују мање него мушкарци, и поручила да то мора да се промени.

У дану када ЕУ обележава Дан једнаких зарада, јер од данас па до краја године Европљанке раде за џабе, не могу а да не скренем пажњу на сличан положај наших жена. Нажалост, не разликујемо се од европског просека, с обзиром на то да и жене у Србији зарађују приближно 16 одсто мање од мушкараца, у односу на 16,3 колики је европски просек. То морамо да променимо, нагласила је Михајловић.

Она је указала на то да су разлози због којих су жене мање плаћене вишеструки и да је неопходно да мењамо навике и патријархалне обрасце присутне у сваком друштву.

Потпредседница Владе је навела да жене, иако већински завршавају факултете, раде у мање плаћеним секторима, док их је у оним перспективнијим, попут ИТ-а, знатно мање.

Према њеним речима, жене су те које брину о члановима породице, па су чешће принуђене да одсуствују с посла и у највећем проценту одлазе на плаћено одсуство зарад бриге о деци.

Као што треба да их охрабримо да уђу у свет природних и техничких занимања, исто тако треба да промовишемо економију родитељства и улогу очева у одгајању деце, оценила Михајловић.

Потпредседница Владе је навела и да жене двоструко више раде и код куће и да на том неплаћеном раду проведу 40 дана годишње.

Она је нагласила да у односу на мушкарце, који на кућне послове седмично потроше десет сати, жене након радног времена на послу, проведу још 22 сата у недељи обављајући кућне обавезе.

Уз платни јаз који постоји, жене би морале да раде 40 дана дуже да би достигле зараду коју имају мушкарци, закључила је потпредседница Владе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs