Променити неравноправан однос зарада жена и мушкараца

Београд, 4. новембар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истакла је да жене у Србији, као и у Европској унији, зарађују мање него мушкарци, и поручила да то мора да се промени.

У дану када ЕУ обележава Дан једнаких зарада, јер од данас па до краја године Европљанке раде за џабе, не могу а да не скренем пажњу на сличан положај наших жена. Нажалост, не разликујемо се од европског просека, с обзиром на то да и жене у Србији зарађују приближно 16 одсто мање од мушкараца, у односу на 16,3 колики је европски просек. То морамо да променимо, нагласила је Михајловић.

Она је указала на то да су разлози због којих су жене мање плаћене вишеструки и да је неопходно да мењамо навике и патријархалне обрасце присутне у сваком друштву.

Потпредседница Владе је навела да жене, иако већински завршавају факултете, раде у мање плаћеним секторима, док их је у оним перспективнијим, попут ИТ-а, знатно мање.

Према њеним речима, жене су те које брину о члановима породице, па су чешће принуђене да одсуствују с посла и у највећем проценту одлазе на плаћено одсуство зарад бриге о деци.

Као што треба да их охрабримо да уђу у свет природних и техничких занимања, исто тако треба да промовишемо економију родитељства и улогу очева у одгајању деце, оценила Михајловић.

Потпредседница Владе је навела и да жене двоструко више раде и код куће и да на том неплаћеном раду проведу 40 дана годишње.

Она је нагласила да у односу на мушкарце, који на кућне послове седмично потроше десет сати, жене након радног времена на послу, проведу још 22 сата у недељи обављајући кућне обавезе.

Уз платни јаз који постоји, жене би морале да раде 40 дана дуже да би достигле зараду коју имају мушкарци, закључила је потпредседница Владе.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=335424
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs