Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Ускоро пореске олакшице за инвестиције у иновације

Ускоро пореске олакшице за инвестиције у иновације

Београд, 29. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће од јануара идуће године бити уведене пореске олакшице за инвестиције у иновације, истраживање и развој, као и да је намера Владе да се питање борбе против корупције, које никада није било институционално решено, реши систематски.


Брнабић је новинарима, након отварања конференције ДЛД у Народном музеју у Београду, рекла да Министарство финансија припрема те олакшице и да очекује да оне буду ускоро представљене.

Од јануара ћемо имати одбитак на порез на добит, уколико предузеће улаже у истраживање и развој у Србији, или на иновативни производ произведен у Србији, истакла је премијерка.

Она је најавила да ће бити још сличних мера и објаснила да ће пореских олакшица бити за све што је повезано с интелектуалном својином.

Када је реч о Извештају Групе држава за борбу против корупције (GRECO) Савета Европе о нашој земљи, Брнабић је нагласила да Србија на критике из тог документа не гледа негативно јер су заслужене.

Премијерка је нагласила да је то једна велика тема у Србији на којој мора још много да се ради, при чему је изразила уверење да ће Србија стићи да у среду достави GRECO-у ревизију извештаја.

Она је подсетила на то да је након негативног извештаја у мају ове године, у којем је оцењено да је од 13 препорука које је добила, наша земља седам испунила делимично, а шест није уопште, оформљено Координационо тело у оквиру Владе Србије које је радило на тим препорукама.

Мислим да је у последњих шест месеци пуно урађено, али у овом сектору има још много да се ради, поручила је премијерка и додала да питање борбе против корупције никада није ни било институционално решено, а да је намера да се то реши систематски.

Брнабић је поручила да ће Србија наставити да сарађује са GRECO, при чему је на примеру нацрта закона о Агенцији за борбу против корупције илустровала колико је Влади Србије важан извештај тог тела.

Она је указала на то да је завршен нацрт закона о Агенцији за борбу против корупције и додала да је затражено да, без обзира на то какви су коментари Европске комисије, GRECO да своје коменатре на тај документ, јер Србија неће усвајати тај закон, ако GRECO не каже да је он у складу са свим правилима.

Брнабић је најавила и даљи развој електронских сервиса, и прецизирала да ће грађани од 1. јанура 2019. године моћи електронски да провере и имају увид у свој порез на имовину, као и да га електронски плате, без обзира на то да ли је некретнина у Београду, Врњачкој Бањи или Куршумлији.

Она је нагласила да су такви електронски сервиси нешто чега ће полако бити све више и додала да је то веома важно јер је то начин да се рад јавне управе, не само Владе, учини транспарентним, ефикасним, као и да се бори против корупције.

Премијерка је навела да је завршен регистар матичних књига, да ће до краја године бити завршен пренос чињеница о држављанству у електронски облик, да се ради и на регистру грађана, као и да се завршава регистар адреса.

Према њеним речима, више од 50 одсто грађана Србије није имало валидну адресу или су живели у улицама у којима не постоји назив, посебно у руралним срединама где постоји само назив села, и у кућама без бројева, такозваним бб.

Републички геодетски завод (РГЗ) завршио је израду елебарата за све локалне самоуправе у Србији. Приближно 30 локалних самоуправа је преузело те елеборате, именовало улице, сада РГЗ даје кућне бројеве. То треба да завршимо до средине следеће године, рекла је премијерка.

Она је нагласила да је за увођење електронских сервиса било потребно донети законе о е-Управи, о електронском бизнису, а сада и Закон о заштити података о личности који је, истиче, изузетно важан за е-Управу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs