Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Брнабић отворила „Digital, Life, Design“ салон иновација

Брнабић отворила „Digital, Life, Design“ салон иновација

Београд, 29. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас у Народном музеју у Београду „Digital, Life, Design“ салон (ДЛД), који се одржава на њену иницијативу, као део платформе „Serbia creates/Србија ствара“.


Скуп представља сусрет више од 200 утицајних креативаца из читавог света окупљених око ДЛД платформе, који презентују дигиталне иновације у областима виртуалне реалности, дигиталне едукације, уметности, дизајна и гејминга.

Преносимо у целини говор премијерке Брнабић на отварању салона иновација:

"Даме и господо, поштовани гости,

Част ми је да вас данас поздравим на скупу Digital Life Design (ДЛД), који је једна од две најважније конференције о иновацијама у Европи, по оцени магазина The Economist.

Много нам значи што сте у Србији и желим да вам се захвалим на времену и интересовању за нашу земљу, за наша предузећа, истраживачке институте, организације цивилног друштва, као и за сарадњу са Владом.

Почетком ове године, била сам изузетно поносна на то што сам била у прилици да на конференцији ДЛД у Минхену представим сјајан напредак технолошке индустрије Србије.

Само девет месеци касније, имам још веће задовољство да дочекам говорнике, панелисте и учеснике ДЛД-а у Србији, на ДЛД салону у Београду.

У име Владе Републике Србије, заиста сам почаствована тиме што могу да вас поздравим у нашем граду и нашој земљи, да слушате, учите и размените мишљења о неким од најрелевантнијих дигиталних тема нашег времена.

Digital Life Design истражује како ово "дигитално доба" фундаментално мења наше животе, друштва и предузећа. То је интердисциплинарна платформа за људе који мењају свет, центар за покретање нових концепата, место за повезивање различитих идеја.

Подржавам овакве манифестације које промовишу знање зато што нам пружају прилику за размену информација и изградњу односа, што је кључно за конкурентност сваке нације.

Србија ће следеће године бити домаћин још једној фантастичној манифестацији – конференцији World Minds – на којој сам заправо први пут и упознала Steffi, и надам се да ће поново доћи у Београд да присуствује тој конференцији. То ће бити састанак великих умова, иноватора, добитника Нобелове награде, људи који размишљају изнад и ван граница онога што ми сматрамо "стварношћу" – људи који свакодневно, мало помало, мењају свет набоље.

Да кажемо једноставно, а можда и по стоти пут, креативност, иновативност, инвентивност, генијалност су кључни за наш развој.

Пружајући нам прилику да будемо домаћин ДЛД салона у Србији, ви нам помажете:
- да промовишемо српски таленат и иновације,
- да оснажимо и одамо признање нашим предузећима, институтима, академијама, уметницима, организацијама цивилног друштва ... свима онима који помажу напретку Србије,
- у умрежавању са неким од најбољих и најсјајнијих људи на свету.

И захвална сам вам на томе.

Креативност се не може „аутсорсовати“, не може се аутоматизовати и није саставни део „трке“ ко има јефтинију радну снагу и услуге, што је често случај у земљама у развоју.

Дигитална и креативна индустрија омогућава нам да заобиђемо све наслеђене проблеме, застареле инфраструктуре и политике и да се глобално такмичимо на највишем нивоу.

Ми не надограђујемо – ми, заправо, потпуно изнова откривамо Србију. Због тога је невероватно важно да искористимо сваку прилику да учимо од најбољих – и да представимо најбоље од нас – као што то данас чинимо.

Искрено верујем да су креативност, иновативност, сналажљивост заправо основни елементи српског ДНК.

Заправо, ако се осврнете по просторији, видећете у програму нови идентитет „Србија ствара“ - Србија ствара идеје, Србија ствара технологију, Србија ствара уметност, знање, искуства, и још пуно тога.. како ћете видети данас и у месецима и годинама које нам предстоје.

Као премијерка, потпуно сам посвећена подршци образовању, култури и креативности, науци, истраживању и развоју, иновацијама, технолошком и креативном сектору у Србији.

Почели смо са реформом нашег образовања како бисмо га учинили савременијим, забавнијим, више фокусираним на аналитичко размишљање и решавање проблема, и на учење наше деце КАКО, а не ШТА да мисле.

Искористићу ову прилику да укратко представим 10 најбитнијих ствари које смо променили након што је Народна скупштина подржала нашу визију Србије, пре петнаестак месеци:

1. У основним школама увели смо ИТ и програмирање као обавезни предмет. Данас, ученици у Србији уче "Scratch" и "Python".

2. Обезбедили смо приступ интернету у свим основним школама и уложили смо додатних 10 милиона евра у приступ брзом интернету за школе у 2019. години.

3. Уз значајну подршку приватног сектора, постарали смо се да све основне школе у Србији добију барем основну ИТ опрему и да су наставници добро обучени да предају ове предмете ученицима. Посебно бих се захвалила Фондацији "Петља" за њихову подршку, као и свима онима који су се окупили око Иницијативе "Дигитална Србија", и предузећима која су школама донирала рачунаре, мониторе, ЛЦД и паметне табле.

4. Почевши од ове школске године, у основним школама широм Србије имамо пилот-пројекат дигиталних уџбеника у 2.000 учионица. Први утисци су фантастични. Наставићемо да инвестирамо у потпуну дигитализацију уџбеника у 2019. години, јер они чине процес учења интерактивнијим, деца уче лакше и, што је најважније, тада знају како да стечена знања примењују у реалном свету.

5. Повећали смо број специјализованих ИТ разреда у средњим школама готово пет пута и наставићемо да радимо још на овоме. Веома смо захвални ДСИ-у на њиховој подршци и у овоме.

6. Повећали смо капацитете техничких факултета како би могли да упишу 20 одсто више студената него пре две године. Улагањем у нову и побољшану инфраструктуру надамо се да ћемо моћи још више да повећамо број студената.

7. Определили смо око 100 милиона евра за инвестиције у инфраструктуру како бисмо омогућили боље окружење за старт-апове, иновативне компаније и истраживање и развој.
Пре три дана била сам у Новом Саду да бих видела како напредују радови на Научно-технолошком парку, и веома ми је драго због тога што ће они бити готови до октобра следеће године.

Такође, обишла сам локацију на којој ћемо изградити најсавременију зграду за Институт БиоСенс, европски центар изврсности у области дигиталне пољопривреде, управо овде, у Србији, у нашем Новом Саду.

За мање од месец дана, бићу у Нишу како бих обележила почетак изградње Научно-технолошког парка у том граду.

Следеће године започињемо изградњу лабораторије Електронског факултета у Нишу, нове зграде ФОН-а у Београду, низ центара за старт-апове широм Србије – од Суботице на северу, преко Чачка у централној Србији до Пирота на истоку Србије. Захваљујем се Центру СтартИТ на њиховом знању и искуству које деле са нама како би ово било успешно.

И биће још тога – Институт за физику, Институт за нуклеарна истраживања Винча, проширење Научно-технолошког парка у Београду и слично.

8. Почели смо да спроводимо преквалификације, тако да незапослени или запослени који желе да науче дигиталне вештине, могу да уче, да промене каријеру и промене свој живот.

9. Почели смо да успостављамо базу за потпуно електронску владу – усвојили смо Закон о електронском пословању и Закон о електронској управи; започели смо са успостављањем кључних регистара (грађана и адреса); увели смо бројне електронске услуге, како за грађане, тако и за предузећа; ускоро ћемо покренути интерактивну интернет презентацију Владе Србије усмерену на грађане. Такође, фокусирали смо се на Open Data за подстицање раста и транспарентности јавног сектора. Е-управа је наш одговор на питање транспарентности, ефикасности и борбе против корупције.

10. На крају, мењамо нашу пореску политику како бисмо подржали улагања у истраживање и развој, иновације и образовање. Од 1. јануара имаћемо одбитак на порез на добит уколико предузеће улаже у истраживање и развој у Србији или на ИП произведен у Србији. Ово је само први од бројних корака у том правцу који ће уследити.

То су неке од ствари за које се влада коју водим залаже. Ништа од тога не би било могуће без наших партнера - људи и предузећа као што су ДСИ, Бранко из Нордеуса, Драган из Мајкрософт развојног центра, Зоја и Вукашин и читавог тима из СтартИТ-а, Фондације "Петља", Игора из Seven Bridges, као и бројних других људи који верују да се Србија може променити и постати један од лидера у индустрији 4.0. Такође, и Савету за креативне индустрије, групи од 17 најбољих људи који су уложили своје време и знање како би мене едуковали и помогли ми да поставим приоритете у многим реформама које још треба да покренемо.

Још једном желим посебно да се захвалим Steffi која је видела и одмах препознала потенцијал ове нове модерне Србије – виталног, мултикултурног народа на раскрсници Истока и Запада, којег одликује енергичан дух усмерен на технолошки развој.

Уз њену дозволу, цитирам један од мејлова које нам је послала када смо почели да планирамо ову манифестацију и након њене прве посете Србији:

"Још увек сам одушевљена нашом 28-часовном посетом вашој дивној земљи! Какав ужитак: тако је инспиративно и отвара ум! Хвала вам што сте нас упознали са тако сјајном групом занимљивих, паметних и супер љубазних људи! У атмосфери и духу усмереном на будућност, у компанијама које смо видели у Београду и Новом Саду, поново сам видела овај посебан покретачки дух оснивача који сам некада осетила у Palo Alto и Mountain View-у ... тако да се веома радујем нашим следећим корацима у приближавању Дигиталне Србије заједници ДЛД и планирању ДЛД-а у Србији".

Овим ћу завршити говор данас и још једном се захвалити ДЛД тиму на поверењу и подршци Србији, што смо у прилици да будемо домаћини ове конференције и ових разговора у Београду.

Пуно вам хвала Steffi због препознавања овог духа и организовања ове дивне, важне манифестације овде.

Такође, желела бих да се захвалим Kerstin Heiligenstetter, шефици „She’s Mercedes“-а, за сву подршку коју је Мерцедес Бенз дао овој манифестацији и за то што је са нама овде на ДЛД салону у Србији.

Такође, веома сам срећна што сте одабрали наш Народни музеј за место одржавања ове манифестације. Пре само четири месеца поново смо отворили тај музеј након вишегодишњег реновирања, и позивам вас да га обиђете, да погледате историјске предмете, наше наслеђе и нашу уметност, на које смо веома поносни, која је саставни део европског – дакле и вашег наслеђа.

Добро дошли у Србију! Хвала", навела је Брнабић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs