Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Међународна заједница да реагује због напада на ходочаснике

Међународна заједница да реагује због напада на ходочаснике

Београд, 21. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић апеловао је на међународну заједницу да реагује на данашњи напад на православне ходочаснике, који су обилазили српске манастире у Метохији.

Фото: Танјуг

Ђурић је истакао да је данашњи напад само још једно упозорење каква би судбина задесила све српске светиње на Косову и Метохији уколико би остали без заштите.

Он је због тога упутио апел међународној заједници да најозбиљније реагује јер то није само напад на ходочаснике, већ и на симболе заједничке европске хришћанске традиције и европске вредности.

То је, истовремено, још један аргумент против милитаризације косовско-метохијских Албанаца, јер друштво у којем се стимулише или барем не санкционише верско насиље не сме имати војне снаге, пошто те снаге сасвим сигурно неће ставити у службу мира и безбедности грађана, без обзира на њихово верско и национално опредељење, подвукао је Ђурић.

Према његовим речима, православни ходочасници који су данас обилазили српске манастире у Метохији поново су били жртве каменовања, а у нападу на два аутобуса код Истока само пуком срећом није било повређених.

Албански екстремисти су данас, како је поновио, још једном показали колико им је страна верска толеранција и колико презиру и хришћанску прошлост наше јужне покрајине и споменике српске православне баштине.

Европа не сме остати нема и пасивна пред експанзијом екстремизма и верског радикализма на Косову и Метохији, јер то је пошаст која не познаје границе и сутра би могла запретити и престоницама европских држава, нагласио је Ђурић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs