Међународна заједница да реагује због напада на ходочаснике

Београд, 21. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић апеловао је на међународну заједницу да реагује на данашњи напад на православне ходочаснике, који су обилазили српске манастире у Метохији.

Фото: Танјуг

Ђурић је истакао да је данашњи напад само још једно упозорење каква би судбина задесила све српске светиње на Косову и Метохији уколико би остали без заштите.

Он је због тога упутио апел међународној заједници да најозбиљније реагује јер то није само напад на ходочаснике, већ и на симболе заједничке европске хришћанске традиције и европске вредности.

То је, истовремено, још један аргумент против милитаризације косовско-метохијских Албанаца, јер друштво у којем се стимулише или барем не санкционише верско насиље не сме имати војне снаге, пошто те снаге сасвим сигурно неће ставити у службу мира и безбедности грађана, без обзира на њихово верско и национално опредељење, подвукао је Ђурић.

Према његовим речима, православни ходочасници који су данас обилазили српске манастире у Метохији поново су били жртве каменовања, а у нападу на два аутобуса код Истока само пуком срећом није било повређених.

Албански екстремисти су данас, како је поновио, још једном показали колико им је страна верска толеранција и колико презиру и хришћанску прошлост наше јужне покрајине и споменике српске православне баштине.

Европа не сме остати нема и пасивна пред експанзијом екстремизма и верског радикализма на Косову и Метохији, јер то је пошаст која не познаје границе и сутра би могла запретити и престоницама европских држава, нагласио је Ђурић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=334192
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs