Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Уважити искрене и добре намере Београда по питању Космета

Уважити искрене и добре намере Београда по питању Космета

Београд, 17. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић упознао је данас заменицу министра спољних послова Италије Емануелу Дел Ре са напорима Београда да се пронађе компромисно и одрживо решење за питање јужне српске покрајине.


Ђурић је приликом састанка у Београду истакао да се трајан мир и стабилност у региону не могу успоставити једностраним одлукама које би потпуно занемаривале интересе једне од страна у дијалогу, и да је зато неопходно да се и у међународној заједници значајније уваже искрене и добре намере које Београд има у дијалогу са Приштином.

Председник Србије Александар Вучић и Влада Србије, како је објаснио, желе да се у интересу свих народа у региону пронађе решење којим би се избегло продужавање замрзнутог конфликта у српско-албанским односима, јер само компромисно решење, колико год оно иновативно или неконвеционално било, може бити гаранција будућих складних односа на Западном Балкану.

Ђурић је указао на бројне провокације Приштине и нападе на Србе и њихову имовину на Косову и Метохији у последњем периоду, констатујући да су они озбиљан ударац мировним напорима Београда и, са друге стране, манифестација неодговорности и кратковидости оних који такве инциденте толеришу или подстичу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да Италија, као чланица квинте, и држава која је политички и војно у значајној мери присутна у нашој јужној покрајини, може да пружи огроман допринос стварању климе за изналажење компромиса Београда и Приштине.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs