Уважити искрене и добре намере Београда по питању Космета

Београд, 17. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић упознао је данас заменицу министра спољних послова Италије Емануелу Дел Ре са напорима Београда да се пронађе компромисно и одрживо решење за питање јужне српске покрајине.


Ђурић је приликом састанка у Београду истакао да се трајан мир и стабилност у региону не могу успоставити једностраним одлукама које би потпуно занемаривале интересе једне од страна у дијалогу, и да је зато неопходно да се и у међународној заједници значајније уваже искрене и добре намере које Београд има у дијалогу са Приштином.

Председник Србије Александар Вучић и Влада Србије, како је објаснио, желе да се у интересу свих народа у региону пронађе решење којим би се избегло продужавање замрзнутог конфликта у српско-албанским односима, јер само компромисно решење, колико год оно иновативно или неконвеционално било, може бити гаранција будућих складних односа на Западном Балкану.

Ђурић је указао на бројне провокације Приштине и нападе на Србе и њихову имовину на Косову и Метохији у последњем периоду, констатујући да су они озбиљан ударац мировним напорима Београда и, са друге стране, манифестација неодговорности и кратковидости оних који такве инциденте толеришу или подстичу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да Италија, као чланица квинте, и држава која је политички и војно у значајној мери присутна у нашој јужној покрајини, може да пружи огроман допринос стварању климе за изналажење компромиса Београда и Приштине.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333852
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs