Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > САД затражиле окончање мандата УНМИК-а на Космету

САД затражиле окончање мандата УНМИК-а на Космету

Београд, 17. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ðурић саопштио је данас да је америчка амбасадорка при УН Ники Хејли, у име администрације САД, затражила од генералног секретара УН да се УНМИК повуче са Косова.


Ðурић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да наша земља сматра да усвајање ове иницијативе представља противљење мировним напорима и повратак политици притисака, нагласивши да ће се Србија тој иницијативи супротставити свим аргументима – и правним и политичким.

Он је навео да још ништа није решено, а поготову не питање статуса, као и да нису испуњени неки од главних задатака Резолуције 1244 Савета безбедности УН, која је једини правни оквир.

Иницијатива је утолико опаснија јер долази у тренутку када привремене косовске институције покушавају да формирају војску Косова, указао је директор Канцеларије за Косово и Метохију и додао да је једини оквир за дијалог Београда и Приштине привремени режим УН.

Ова иницијатива ће представљати охрабрење сепаратистима у Приштини да наставе са политиком "дугих цеви", што ће допринети и наставку једностраног деловања у међународној заједници и нетражења решења за односе Београда и Приштине за преговарачким столом, објаснио је он.

Ђурић је још једном упозорио и подсетио на то да мандат Мисије УН на Космету није испуњен и у још једном кључном сегменту, а то је повратак прогнаних и расељених.

Према његовим речима, Мисија УНМИК за ових 18 година још није испунила ниједан од својих главних задатака због којих је установљена, а то је повратак више од 200.000 протераних Срба и других неалбанаца са Космета.

Он је оценио да би повлачење Мисије УН у овом тренутку представљало признање неуспеха и капитулацију у борби за остварење неких од кључних циљева због којих су и успостављене УН.

О овоме ће се, како је нагласио, обавити консултације и разговарати са пријатељима и партнерима Србије – сталним чланицама Савета безбедности УН, Русијом, Кином, као и с другим чланицама Савета.

АУДИО: Конференција за новинаре Марка Ђурића
Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs