Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Помирење у региону услов заједничког напретка

Помирење у региону услов заједничког напретка

Београд, 11. август 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да никада неће одустати од идеје о заједничком дану сећања на све жртве ратова са простора бивше Југославије, да је поносан на ту иницијативу и да верује да ће се регион у будућности, макар и за две до три године, помирити.

Вучић је у интервјуу за данашње издање дневног листа "Курир" објаснио да је његова идеја о заједничком дану сећања производ разумевања да у нашем региону сви имају само једно око - оно којим гледају на сопствено страдање.

Друго око, којим би видели нешто друго, уопште не постоји. Ни код кога од нас. С друге стране, то једно око постоји и за плакање. Ми плачемо само на једно око, за своје жртве. Мислим на све нас - и на Хрвате, Бошњаке и Србе, и на све остале, рекао је премијер.

И управо зато сам, како је истакао, желео да више не стављамо црни повез преко једног ока, већ да отворимо оба, да признамо да су се злочини дешавали на свим странама, да поштујемо туђе жртве једнако колико и своје и да покушамо да гледамо у будућност.

Желео сам да своју политику не заснивамо на мржњи и затварању у националне и шовинистичке оквире, већ да по сваку цену обезбедимо заједнички живот за све нас, да спречимо у будућности бујање таквих негативних појава које смо имали прилике да видимо претходних дана и недеља, нагласио је Вучић.

Он је поновио да је сигуран да ће то дати резултат, зато што је све друго што би могло да се изабере лоше и за те земље, и за цео регион.

Моја намера није била да кажем било коме које ће празнике славити, свако има право на своје празнике. Неки од тих празника нама нису по вољи, али никада се нисмо мешали. Само сам молио да у 365 дана имамо један заједнички дан. Да све те жртве на простору бивше Југославије имају један заједнички дан, нагласио је премијер Србије.

Није мање вредна било која српска жртва од бошњачке или хрватске, нити су њихове жртве мање вредне од наших. Да само у том дану, ако не можемо у 365, покушамо да отворимо оба ока. И ако не можемо сасвим реално, да покушамо макар реалније и рационалније то да сагледамо. Јер, то ће онда створити ново поверење међу људима, указао је Вучић.

И што је још важније од тога, како је истакао, то ће после да спаја наше људе и прави нашу економију отворенијом, што неће бити могуће без тога, без тог мировног приступа, мировних иницијатива о помирењу.

Премијер је истакао да је за Србију очување стабилности један од највећих интереса.

Ја се не плашим наших тешких мера јер знам да ћемо направити бољу економију. Плаши ме управо та нестабилност. Али тиме морају и Хрвати да се руководе, јер могу да имају исти проблем. Зато сам уверен да би требало да још размисле о овој иницијативи. Није касно ни за две-три године да се о томе размишља на другачији начин. И сигуран сам да ће се размишљати на другачији начин, поручио је Вучић.

Он је поновио уверење да ће ова иницијатива угледати светлост дана и добити зелено светло у региону јер је потребно да се страсти стишају.

Нећу да одустанем. О томе ћу јавно да говорим. Поносан сам на ту иницијативу и мислим да је то озбиљна и одговорна идеја, која не жели ничији политички пораз, политички крај и крах једне земље и народа, која не жели да шири оптужбе. Само жели да сви прогледамо и да нам се свима створи суза у оба ока, а не само у једном, закључио је Вучић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs