Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Предлог да се установи заједнички дан сећања на жртве сукоба

Предлог да се установи заједнички дан сећања на жртве сукоба

Београд, 7. август 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић најавио је данас да ће на предстојећој конференцији о западном Балкану у Бечу предложити да се одреди заједнички дан сећања на жртве сукоба на простору бивше Југославије.
Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да ће на том скупу, који се одржава 27. августа, али и пре тога, предложити свим лидерима чије су земље учествовале у овим сукобима да се пронађе један заједнички дан сећања на све жртве, без разлика по националној и верској припадности.

Премијер је оценио да би свако могао да покаже једнако поштовање према жртвама, што би омогућило да сви знају да су жртве постојале на свим странама.

Он је изразио задовољство због начина на који су грађани и Република Србија обележили 20-годишњицу акције "Олуја", велике трагедије у којој је убијено више од 2.000, а протерано више од 250.000 Срба.

Према његовим речима, ми смо то урадили на такав начин да никога нисмо вређали, ником нисмо претили и ништа лоше нисмо говорили. На државним прославама није било никаквих инцидената, нити ће их бити, јер се ми са поштовањем односимо и према нашим комшијама, и према њиховим жртвама.

Премијер је истакао да ће Београд и даље инвестирати много енергије и напора у то да односи са Хрватском буду бољи него данас и да се очува регионална стабилност.

Заједнички морамо да гледамо у будућност. Бићемо заједно у ЕУ и мораћемо да будемо отворенији, искренији и да се односимо једни према другима са више поштовања, поручио је Вучић.

Он је оценио да нарушавање стабилности у региону одговара онима који немају решење за економске проблеме, док је Србији, напротив, потребна стабилност у региону како би у потпуности спровела мере фискалне и економске консолидације.

Вучић је апеловао на очување регионалне политичке стабилности и наставак помирења, као и искрених и суштинских разговора о проблемима из прошлости, са поруком грађанима да се окрену животним проблемима, а то су економске реформе, као оно што представља будућност за нас и нашу земљу.


Од мржње и ископавања рана из прошлости не можемо и нећемо моћи да живимо, поручио је премијер.

Он је указао и на то да је лидеру СДП-а Оливеру Ивановићу притвор више пута продужаван из непознатих разлога, уз подсећање на то да Ивановића ниједан сведок није теретио, да нема могућност бекства или утицаја на сведоке, као и да је Влада дала гаранције за њега.

Он је и даље у притвору, нико не разуме зашто то раде, осим да би понижавали српски народ, поручио је премијер.

Председник Владе је саопштио и да у истрази у случају "Битићи" има одређених помака, да Влада још није тиме задовољна, али да у наредном периоду очекује још боље резултате.

Решавање тог случаја, како је истакао, јесте питање нашег кредибилитета и поузданости као партнера, као и тест да ли смо у стању да истражимо и казнимо одговорне за злочин.

Вучић је потврдио и да ће Влада Србије повући из процедуре Предлог закона о продаји државних непокретности, због дописа председника Републике и због, како је навео, злонамерних тумачења мотива за доношење таквог закона.


Он је објаснио да је председник Србије вратио поменути закон Народној скупштини на поновно изјашњавање, као и да је тај документ повучен због несагласности са појединим уставним одредбама.

Премијер је, одговарајући на наводе да закон нуди привилегије за појединце, рекао да су се многи правили да не знају шта је мотив за његово доношење, а намера је, како је подсетио, била да се прода 161 вила и зграда, 205 станова, 25 пословних простора и 16 гаража.

Ми на тим некретнинама губимо велики новац. Плаћамо обезбеђење, одржавање тих непокретности, а уз то не добијамо порез. Само имамо огромне трошкове. И уместо што на све то трошимо четири или пет милиона евра годишње, могли смо да добијемо 50 до 60, а можда и 70 милиона евра у буџету, нагласио је Вучић.

Премијер је објаснио да у случају продаје држава не би имала наведене обавезе за одржавање, док би нови власници плаћали порез на имовину.

Он је поновио и да Влада покушава да направи здраву економију, уз оцену да тај процес иде добро и да је његов циљ што је могуће више новца у буџету и бољи живот грађана.

Вучић је саопштио да су у првих седам месеци ове године приходи у буџету већи за 47,6 милијарди динара, односно за 9,6 одсто у односу на исти период прошле године.


У поређењу са оним што је договорено са ММФ-ом, како је истакао, приходи су у првих седам месеци већи за 36,6 милијарди динара, односно за 7,2 одсто.

Премијер је прецизирао да су приходи већи у свим областима, почев од непореских преко пореза на доходак, акциза, царина и ПДВ-а, док су и расходи много нижи, и очекује се њихово даље смањење.

Он је рекао да су у плану и велике реформе Пореске управе и да је забележен огроман повраћај ПДВ-а.

Према његовим речима, подаци о кретању просечне нето зараде у првих пола године показују међугодишњи пад зарада од 0,4 одсто због пада плата у јавном сектору, док је у приватном сектору забележен раст зарада од 2,3 одсто.

У јуну је, како је навео, забележен међугодишњи просечни пад нето зараде од 0,65 одсто, при чему је у свим деловима јавног сектора забележен пад зарада, док је у приватном сектору остварен раст зарада од 1,7 одсто.

Вучић је потврдио и да је обављен први круг консултација о закону о пореклу имовине, који ће онемогућити да људи примају плату од 400 хиљада динара, а пријављују минималац од 21 хиљаду динара, због чега држава не може да убире порез.

Нема смисла да онај ко живи веома богато пред државним органима представља себе као некога ко зарађује минимална примања. Наша је обавеза да уредимо тај систем, поручио је премијер.

Вучић је истакао да због свега што се ради на том и на другим плановима очекује да Србија на "Дуинг бизнис" листи Светске банке побољша позицију не за пет или 10, већ за више од 30 места.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs