Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Повећање плата и пензија могуће до краја године

Повећање плата и пензија могуће до краја године

Београд, 7. април 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је повећање плата и пензија могуће до краја године уколико у друга два квартала будемо остварили резултате као у првом, у коме нам је дефицит два и по пута мањи од оног који је био договорен са ММФ-ом.

Вучић је у интервјуу за данашње издање дневног листа "Политика" објаснио да своје уверење да се о томе може постићи договор са Међународним монетарним фондом (ММФ) заснива на врло реалним показатељима, уз напомену да све зависи од нашег рада, а не од неког другог.

Делегацију ове међународне финансијске институције која ускоро долази у Србију дочекаћемо са потпуно испуњеним захтевима из области фискалне консолидације, и много бољим резултатима од очекиваних, додао је премијер.

Он је подсетио на то да је буџетски дефицит у првом кварталу прошле године износио 75 милијарди динара, због чега је са ММФ-ом постигнут договор о томе да дефицит закључно са мартом буде 55 милијарди динара.

Успели смо да он буде свега 21,5 милијарди динара јер смо започели спровођење веома тешких и непопуларних мера. После првих месеци њихове примене резултати су уочљиви. Наравно, то је само почетак, али он показује да се тежак рад и труд исплате, поручио је Вучић.

Суштина споразума са ММФ-ом јесте остварење одрживог система српске економије, пре свега њеног фискалног дела, указао је он и нагласио да дугорочно морамо да спустимо фискални дефицит испод три одсто.

Према његовим речима, у условима чврсто контролисаног дефицита, какав данас имамо, повећање плата и пензија допринело би додатној потрошњи и повећању приходне стране буџета, а не би направило драматичне проблеме Влади на расходној страни.

На питање како се повећање плата и пензија уклапа у његову изјаву да је мањи буџетски дефицит делом резултат уштеда на инвестицијама и да се то мора променити, премијер је одговорио да ће у периоду који је пред нама то свакако бити промењено.

Повећање плата и пензија зависи од нас и уверен сам да ћемо то постићи до краја године, поновио је он и оценио да ће грађани тиме добити јасан сигнал да је Србија на добром путу и да вредним радом можемо да постигнемо још боље резултате.

Истовремено, Вучић је истакао да отварање поглавља у преговорима о приступању Европској унији зависи од наших европских партнера и да је Србија урадила све што је било у њеној могућности.

Према његовим речима, све што је било у нашим рукама, од дијалога са Албанцима до успешног окончања скрининга, уз све економске и политичке реформе које су наишле на подршку Брисела, ми смо урадили.

Брисел треба да донесе одлуку да ли жели Србију у Европи, нагласио је он и подсетио на то да су речи високог представника ЕУ Федерике Могерини у Београду биле охрабрујуће.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs