Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Сарадња Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе у решавању питања избеглица

Сарадња Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе у решавању питања избеглица

Београд, 7. новембар 2011. године – Министри спољних послова Србије, Босне и Херцеговине (БиХ), Хрватске и Црне Горе усвојили су данас у Београду Заједничку декларацију о окончању расељавања и обезбеђивању трајних решења за угрожене избеглице и интерно расељена лица.

Фото: Фонет

Заједничку декларацију потписали су у Палати Србија - министар спољних послова Србије Вук Јеремић, министар спољних послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај, министар спољних послова Хрватске Гордан Јандроковић и министар спољних послова Црне Горе Милан Роћен.

Они су у поменутом документу изразили уверење да ће постизање праведних, свеобухватних и трајних решења за избеглице и интерно расељена лица допринети продубљивању добросуседских односа и обезбеђивању стабилности у региону.

Свесни смо, како се наводи, да је успешно решавање ових питања од виталног значаја за даље унапређење позитивних и плодних односа између наших земаља и грађана и да представља подршку нашим појединачним настојањима да се придружимо ЕУ.

Декларацијом се потврђује обавеза влада четири државе да сарађују у духу добре воље како би се заштитила и унапредила права избеглица, повратника и интерно расељених лица, укључујући и постојећа индивидуална права.

Владе се обавезују на пружање све неопходне политичке, материјалне, правне, социјалне и друге подршке за окончање расељења лица и како би им се дала могућност да живе као равноправни грађани, без дискриминације у било којем облику.

Сагласни смо да владе, у зависности од потреба, на донаторској конференцији паралелно представе појединачне преостале потребе, како би се продужено избеглиштво из периода 1991-1995. године окончало на достојанствен, одржив и трајан начин, наводи се у декларацији.

Регионални програм, како се наводи, обезбеђује трајна решења за отворена питања регионалног аспекта избеглиштва.

Остајемо посвећени настављању напора на националним нивоима, с циљем постизања коначног решења избегличког проблема, истиче се у декларацији.

У “Палати Србија” данас је одржана Министарска конференција о решавању питања избеглица на западном Балкану.

Скупу су присуствовали високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш, европски комесар за проширење Штефан Филе, заменик помоћника државног секретара задуженог за Биро за популацију, избеглице и миграције САД Дејвид Робинсон, директор Бироа генералног секретара ОЕБС Паул Фрич, директор Координационог тела за миграције и азил Савета Европе Маркус Јегер и вицегувернер Банке за развој СЕ Имре Тарафас.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs