Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Решавање питања избеглица примарни циљ Србије

Решавање питања избеглица примарни циљ Србије

Београд, 7. новембар 2011. године – Министар спољних послова у Влади Републике Србије Вук Јеремић изјавио је данас да ће у наредних пет година сви колективни центри за избеглице у нашој земљи бити затворени, при чему ће сви који су били смештени у њима бити збринути.

Фото: Фонет
Јеремић је на Министарској конференцији о решавању питања избеглица на западном Балкану, која се одржава у Палати Србије, представио Регионални програм за решавање питања избеглица кроз који ће бити пронађено решење за 27.000 домаћинстава и приближно 73.500 најугроженијих особа у региону.

Проналажење решења за жртве рата је наш примарни циљ и он мора бити изнад свих подела, разлика и граница, навео је министар и додао да је за остваривање заједничког регионалног програма потребно око 500 милиона евра, који ће бити обезбеђени из страних донација.

Према његовим речима, у протеклих годину и по дана на политичком и експертском нивоу урађено је доста у решавању питања избеглих и расељених, а УНХЦР, Европска комисија, ОЕБС и међународне организације имали су значајну улогу у том процесу.

За решавање ових питања потребна је политичка воља и разумевање свих релевантних чинилаца у региону, поручио је Јеремић.

По завршетку поменуте конференције, потпредседник Владе Републике Србије Јован Кркобабић оценио је у обраћању новинарима да овај скуп представља одлучан корак у процесу решавања питања избеглица.

Кркобабић је истакао да је усвајањем Заједничке декларације о окончању расељавања и обезбеђивању трајних решења за угрожене избеглице и интерно расељена лица потврђена обавеза влада Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије да сарађују како би се заштитила и унапредила права избеглица, повратника и интерно расељених лица.

Према његовим речима, овај документ предвиђа одржавање донаторске конференције почетком наредне године, на којој ће бити обезбеђена средства намењена за решавање статуса најугроженијих избеглих и расељених лица у региону.

Овом скупу су присуствовали и високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш, европски комесар за проширење Штефан Филе, заменик помоћника државног секретара задуженог за Биро за популацију, избеглице и миграције САД Дејвид Робинсон, директор Бироа генералног секретара ОЕБС Паул Фрич, директор Координационог тела за миграције и азил Савета Европе Маркус Јегер и вицегувернер Банке за развој СЕ Имре Тарафас.

Такође, конференцији су присуствовали и министар спољних послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај, министар спољних послова Хрватске Гордан Јандроковић и министар спољних послова Црне Горе Милан Роћен.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs