Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Издвојене теме > Сузбијање трговине људима

Сузбијање трговине људима


Влада Републике Србије усвојила је 4. августа 2017. године Стратегију превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017–2022. године са пратећим Акционим планом.

Стратегија има за циљ да обезбеди свеобухватан и континуиран одговор друштва на трговину људима, у складу са динамиком нових изазова, ризика и претњи, на тај начин што ће бити унапређен систем превенције, помоћи и заштите жртава и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом.

Одлуком Владе Републике Србије од 12. октобра 2017. године основан је Савет за борбу против трговине људима. За председника Савета именован је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а за чланове министар финансија Душан Вујовић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар здравља Златибор Лончар и министар правде Нела Кубуровић.

Основна улога овог савета јесте да дефинише националну политику борбе против трговине људима, предлаже мере, прописује и усваја стратешке и свеопште циљеве у борби против трговине људима.

Одлука о образовању Савета за борбу против трговине људима

Председник Савета:

Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова

Чланови Савета:

Душан Вујовић, министар финансија

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Златибор Лончар, министар здравља

Нела Кубуровић, министар правде

Активности Савета за борбу против трговине људима

Министар унутрашњих послова и председник Савета за борбу против трговине људима Небојша Стефановић одржао је 7. децембра 2017. године прву седницу Савета, на којој су представљене активности и резултати који су до сада остварени у погледу спровођења Стратегије превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017–2022.

На састанку је указано на то да су успостављени институционални капацитети за системски одговор друштва на проблем трговине људима.

Поред усвајања Стратегије у августу 2017. године и формирања Савета за борбу против трговине људима, именован је и национални координатор за борбу против трговине људима, формирана посебна радна група која ће спроводити и пратити задатке предвиђене Стратегијом, као и Канцеларија за координацију активности у борби против трговине људима.

Стефановић је најавио да ће убрзо бити формирана интерресорна радна група, коју ће чинити представници МУП-а, Министарства правде, тужилаштава и других релевантних државних органа, у циљу унапређења проактивног система откривања случајева трговине људима и ефикаснијег процесуирања починилаца кривичног дела и борбе против трговине људима.

На састанку је закључено да ће у наредном периоду посебна пажња бити усмерена и на унапређење система идентификације, заштите, помоћи и подршке жртвама трговине људима, као и на јачање капацитета Центра за заштиту жртава трговине људима.

Такође, наставиће се са пружањем подршке и јачањем капацитета локалних тимова за борбу против трговине људима, чији је задатак превентивно деловање, препознавање и заштита жртава трговине људима, унапређење сарадње релевантних институција и организација цивилног друштва на локалном нивоу и промоција људских права.

На седници Савета усвојен је и симбол Републике Србије против трговине људима.

Закључци Савета за борбу против трговине људима са седнице одржане 7. децембра 2017. године:

Закључак први
Закључак други
Закључак трећи

Корисни линкови:

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије

ВЕСТИ

18. октобар 2018. године: Ухапшене две особе због трговине људима

18. октобар 2018. године: Ухапшена једна особа због трговине људима

30. јул 2018. године: Обележен Светски дан борбе против трговине људима

5. јун 2018. године: Успешна борба државе против трговине људима

17. мај 2018. године: Ухапшено осам особа због кријумчарења људи

8. мај 2018. године: Посебна пажња усмерена на борбу против кријумчарења људи

30. април 2018. године: Ухапшене три особе због трговине људима


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs