Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Београд захтева наставак мандата УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244

Београд захтева наставак мандата УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244

Београд/Њујорк, 21. април 2008. године – Председник Републике Србије Борис Тадић изјавио је данас на седници Савета безбедности УН да се Резолуција 1244 у потпуности мора поштовати и затражио да се обустави преношење надлежности Мисије УН на Косову.

Борис Тадић
Фото: Ројтерс (архива)
Тадић је истакао да се не сме подривати јасно дефинисан мандат који је Савет безбедности дао УНМИК-у и да Србија изричито захтева да се не врши пребацивање надлежности са УНМИК-а на било које друго тело. Он је, истовремено, упозорио на то да је то једини начин да се спречи даље погоршавање ситуације на терену.

Председник Србије је нагласио да је основни став наше земље да мисија Европске уније Еулекс (EULEX) делује изван оквира предвиђених Резолуцијом 1244 и да су њене активности противне принципима Повеље УН и Завршног акта из Хелсинкија.

Да будем јасан: није реч о томе да ЕУ није добродошла у нашој јужној покрајини. Међутим, за свако такво ангажовање треба да постоји јасан правни мандат, што се једино може постићи одлуком Савета безбедности, објаснио је Тадић и додао да је Србија спремна да конструктивно учествује у тражењу решења за то комплексно питање.

Он је рекао да се у новонасталој ситуацији, када се противправно и супротно Резолуцији 1244 привремене косовске институције претварају у нелегалне државне институције и када мисија Еулекс преузима надлежности од УНМИК-а без неопходне одлуке Савета безбедности, Срби са Косова осећају веома несигурно.

Срби са Косова, било да живе северно од реке Ибар, или у енклавама јужно, немају поверења у приштинске органе власти. Косовски Срби нису спремни да сарађују са мисијом Еулекс све док она не добије експлицитан мандат Савета безбедности Уједињених нација, поручио је Тадић.

Он је упутио позив земљама које су признале нелегално проглашену независност Косова да преиспитају своју одлуку, а Савет безбедности да се ангажује на наставку преговора како би се дошло до новог, стабилног и обострано прихватљивог решења, којим би се поправило стање изазвано једностраном одлуком привремених косовских институција.

Тадић је подсетио на то да Резолуција 1244 Савета безбедности, сходно глави VII Повеље Уједињених нација, обавезује све државе чланице на поштовање суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Он је, истичући још једном да Србија никада неће признати независност Косова, рекао да Београд захтева наставак мандата УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244.

За Србију је потпуно неприхватљиво било какво уважавање "околности насталих једностраним проглашењем независности", указао је председник Србије и изразио забринутост чињеницом да Уједињене нације и УНМИК нису реаговали поништавањем нелегалног потеза Приштине.

Он је критиковао извештај генералног секретара Уједињених нација у којем се само помиње једнострано проглашење независности и потврђује "нова реалност на терену", али у којем није констатовано да је та "нова реалност" производ кршења Резолуције 1244.

Тадић је такође навео да се на Косову, према извештају Бан Кимуна и уз пристанак представника УНМИК-а, спроводе припреме за примену плана Мартија Ахтисарија и надзиране независности, иако тај план, како је подсетио, никада није разматран, нити прихваћен у Савету безбедности.

Председник Србије обавестио је Савет безбедности и о томе да је Србија огорчена ослобађајућом пресудом Хашког трибунала бившем команданту ОВК-а Рамушу Харадинају.

Тадић је подсетио на то да су од доласка Уједињених нација на Косово и Метохију 1999. године Срби у покрајини били препуштени насиљу од стране екстремних косовских Албанаца, који у великом броју нису кажњени за своја недела.

Стога сматрам да је ослобађајућа пресуда бившем команданту ОВК-а Рамушу Харадинају неправедна, и јавност Србије оправдано је огорчена овом пресудом, истакао је председник Србије и додао да од Тужилаштва Хашког трибунала очекује да уложи жалбу на неправедну одлуку Међународног суда за ратне злочине, тим пре што се Харадинај не враћа на Косово као обичан грађанин, већ са намером да учествује у политичком животу покрајине и да креира политичку и животну стварност у њој.

Он је подсетио на то да су Међународни суд за ратне злочине основале Уједињене нације, а Република Србија је као пуноправна чланица УН потпуно и јасно опредељена ка остварењу пуне сарадње са Трибуналом, и поновио да Србија чини све што је у њеној моћи да се та сарадња успешно и до краја заврши.

Тадић је на седници затражио подршку Савета безбедности УН за одржавање како парламентарних, тако и локалних избора на Косову и Метохији 11. маја.

Још једном понављајући да Србија сматра Косово својим неотуђивим делом, обавештавам вас о томе да ће у Србији 11. маја бити одржани парламентарни и локални избори који су од пресудног значаја за консолидацију демократије у Србији и њену интеграцију у ЕУ, рекао је председник Србије и истакао да је посебно значајно да се тога дана на Косову и Метохији одрже и локални избори.

Сматрамо да је значајно да свуда на Косову, где грађани признају Републику Србију као своју државу, демократски изаберу своје општинске, као и парламентарне представнике, објаснио је председник Србије.

Он је рекао да су најважнији унутрашњи и спољнополитички циљеви Србије очување територијалне целовитости и интеграција земље у ЕУ и да та два циља могу бити постигнута једино ако се оба остварују паралелно.

Тадић је подсетио на то да је у члану 135 Споразума о стабилизацији и придруживању наглашено да се Косово налази под привременом управом УН, на темељу Резолуције 1244, као и да потписивање тог документа не прејудицира будући статус наше покрајине.

Нико нема право да омета Србију у легитимној и мирној одбрани интегритета земље, нити да угрожава остварење нашег другог легитимног циља – чланства у Европској унији, рекао је председник Србије и додао да је уверен да су та два циља међусобно повезана, и да без укључивања у свет Србија не може да брани интегритет земље, као што и без одбране интегритета није могуће обезбедити европске интеграције.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs