Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Председник Србије затражио од СБ УН да хитно поништи једнострани акт отцепљења Космета

Председник Србије затражио од СБ УН да хитно поништи једнострани акт отцепљења Космета

Београд/Њујорк, 18. фебруар 2008. године – Председник Републике Србије Борис Тадић затражио је вечерас од Савета безбедности УН да хитно поништи једнострани и противправан акт отцепљења Косова и Метохије од Србије и поручио да ће наша земља предузети све политичке и дипломатске мере да спречи отцепљење дела своје територије.

Борис Тадић говори на седници СБ УН
Фото: Ројтерс
Тадић је у обраћању чланицама Савета безбедности УН у Њујорку нагласио да Србија никада неће признати независност Косова и Метохије и упозорио међународну заједницу на то да би такво признање могло представљати опасан преседан са несагледивим последицама.

Он је на ванредној седници СБ УН, сазваној поводом јучерашњег проглашења независности Космета, рекао да државе које би признале независност српске покрајине преузимају одговорност за евентуално ново етничко чишћење Срба који су преостали на Косову и Метохији.

У име Србије, Тадић је од Савета безбедности УН затражио да потврди суверенитет и територијални интегритет Републике Србије који укључује и Космет, као и да предузме делотворне мере како би се обезбедило пуно поштовање свих одредби Повеље Уједињених нација и Резолуције 1244.

Тражимо од генералног секретара Бан Кимуна и његовог специјалног представника на Космету да искористе своја овлашћења. Специјални представник Јоаким Рикер мора добити јасне и недвосмислене инструкције да у најкраћем року искористи своја овлашћења према Уставном оквиру за привремену самоуправу на Космету и да прогласи тај акт неважећим, нагласио је председник Србије.

Он је затражио и да Скупштина Косова буде распуштена зато што је проглашење независности противно Резолуцији 1244, и указао на то да специјални представник Јоаким Рикер има обавезујућа овлашћења која су раније коришћена и да се зато захтева да он то уради поново.

Према његовим речима, ако се једној малој, мирољубивој и демократској земљи у Европи, чланици Уједињених нација, нелегално и против њене воље одузима део територије, то представља историјску неправду јер се још није десило да се једна легитимна демократија на тај начин кажњава.

Истовремено, председник Србије је навео да међународне безбедносне снаге на Косову и Метохији – Кфор, морају у складу са ставом 9 Резолуције 1244 да остану статусно неутралне, и напоменуо да су оне одговорне за заштиту живота и имовине Срба и свих других неалбанских заједница у покрајини.

Кфор мора, како је истакао, да покаже посебну бригу за најугроженије, за косовске Србе, за свештенство Српске православне цркве, као и за наше цркве и манастире, од којих се неки налазе на листи угрожених објеката светске културне баштине, при чему су те светиње темељи српског идентитета, традиције и српске историје.

Република Србија жели да верује да је Кфор у стању да спречи свако насиље над српским становништвом, као и уништавање нашег верског наслеђа, рекао је Тадић и упозорио на то да противправно проглашење независности представља флагрантно кршење Резолуције 1244 СБ, која потврђује суверенитет и територијални интегритет Србије над Косовом и Метохијом, Србије, која је чланица и оснивач УН.

На Косову је настала српска држава и оно представља централни део нашег идентитета. Овде, дакле, имамо ситуацију у којој се силом, једној мирољубивој земљи, у којој живи поносит и европски народ, одузима део идентитета, традиције и историје. Овим чином се поништава право и у међународни поредак, уводи неправо, гази правда и устоличава неправда, истакао је председник Србије.

Он је подсетио на то да представници неких земаља, које су присутне вечерас на седници, отворено говоре да је Слободан Милошевић кривац за ситуацију на Космету и да због његових грешака оно добија независност.

Желим да укажем на то да је данас 2008. година, фебруар месец, да Слободана Милошевића више нема, а да 1999. године, када је он био власт у Србији, Косово није добило независност, објаснио је Тадић.

Подсећам вас овде, у овој институцији УН, да су Албанци захтевали независност и активно радили на отцепљењу од Србије и деценијама пре Слободана Милошевића, рекао је Тадић и навео да су грађани Србије те 1999. године били неправедно и тешко кажњени тромесечним бомбардовањем.

Такође, председник Србије је нагласио да се осам година касније, сада демократска и мирољубива Србија поново кажњава и одузима јој се део територије, при чему је овакву логику и овакву правду заиста немогуће ни објаснити ни схватити.

Он је констатовао да се поклања независност једној етничкој заједници у српској покрајини која је већ осам година под управом УН и привремених косовских институција, и која за то време није учинила ништа да преостали Срби и други неалбанци на Космету остваре живот достојан човека.

Независношћу се награђују они који су на почетку 21. века у Европи створили српска гета опасана бодљикавом жицом, окружена топовским цевима и до зуба наоружаним војницима. Награда стиже онима који су учествовали у сегрегацији Срба и онима који им онемогућавају права на слободу кретања, који их терају да живе у мраку и сталном страху за своје животе, указао је Тадић.

После 1999. године, како је навео, 250.000 Срба и других неалбанаца протерано је са Космета, а 17. марта 2004. године милитантни и екстремни припадници албанске заједнице у покрајини за само три дана спалили су 35 цркава и манастира, 800 кућа и још 5.000 Срба и других неалбанаца напустило је своје домове. Да ли је независност Космета праведна награда за све ово што сам набројао?

Још један од аргумената да косовски Албанци треба да добију независност био је онај који каже да би у супротном они прибегли насиљу. Свако ко подржава независност Космета мора бити свестан да се овим чином легализује претња насиљем као средство за стварање нових држава и остваривање властитих политичких интереса, истакао је председник Србије.

Ако дозволите да овај нелегални чин постане реалност, показаћете да се у свету не морају поштовати право и правда. Показаћете да ово тело светске организације, нажалост, губи ауторитет. После овог чина свет више неће бити исти, упозорио је Тадић.

Он је нагласио да ће се Србија, као европска земља, и у таквом свету, достојанствено, мирно и цивилизовано борити и за право и за правду, и додао да наша земља никада неће одустати од наших легитимних интереса и да ће наставити мирну и дипломатску борбу, не одустајући од наше легитимне европске перспективе.

Уз констатацију да у овом дому светске организације седе представници свих земаља чланица УН, а да велики број земаља у свету има сличан проблем као Србија, Тадић је поручио: Замислите да сте на мом месту. Да сте председник земље којој се одузима део територије против њене воље. Како бисте се ви осећали и како бисте се ви понашали?

Постављам вам ово питање, рекао је председник Србије, јер ако зажмурите пред овим нелегалним актом, ко вам може гарантовати да делови ваших земаља неће на исти противправан начин прогласити независност. Ко вам може гарантовати да се на кршење Повеље УН, која гарантује суверенитет и интегритет сваке земље, неће зажмурити када и на ваше земље дође ред?

Питање које стоји пред вама гласи: Да ли смо сви свесни преседана који се успоставља и да ли смо свесни катастрофалних последица до којих он може довести? Савет безбедности, као и све земље чланице УН, обавезни су на то да, сходно Глави VII Повеље УН, поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, навео је Тадић.

Он је подсетио на то да то предвиђа Резолуција 1244 и да Србија, као суверена земља, тражи да Савет безбедности поштује одредбе међународног права, начела међународне правде, принципе изнете у Повељи УН, као и сâм текст Резолуције овог савета приликом одлучивања о томе како да одговори на самовољу косовских Албанаца.

Република Србија неће прихватити овакво нарушавање њеног суверенитета и територијалног интегритета, а Влада Србије и Народна скупштина прогласиле су одлуку приштинских власти неважећом, истакао је Тадић и додао да Србија предузима све дипломатске и политичке мере да спречи отцепљење наше територије.

Према његовим речима, као одговоран члан међународне заједнице, посвећена мирном и споразумном решавању спорова, Србија неће прибећи употреби силе јер се силом никада није успешно решила ниједна криза, већ се њом само уништавају људски животи.

Са друге стране, Савет безбедности може својом одлуком да избегне преседан који ће нанети непоправљиву штету међународном поретку. Једнострано и противправно проглашавање независности Космета директно и непосредно поништава прво начело Повеље УН, односно суверену једнакост свих земаља чланица, изјавио је председник Србије.

Тадић је упозорио на то да постоје десетине разних Косова у свету и сва она само чекају да косовска сецесија постане стварност и да се установи као такозвана прихватљива норма. Упозоравам, са пуном одговорношћу, најодговорније на опасност да многи постојећи конфликти могу да ескалирају, да се замрзнути конфликти распламсају, а нови букну, поручио је председник Србије.

Истовремено, он је нагласио да се овог тренутка суочавамо са изазовом једнострано проглашене независности и одлуком појединих држава да се призна нелегална државна творевина на територији једне суверене државе, што ће имати несагледиве последице.

Сматрам да доношење овакве одлуке озакоњује етничко чишћење које је спроведено над Србима 1999. године после доласка Кфора и Унмика на Косово. Тиме државе које би признале такву независност српске покрајине преузимају и одговорност за евентуално ново етничко чишћење Срба који су преостали на Косову и Метохији, упозорио је председник Србије.

Сви Албанци, који су 1999 године живели на Косову и Метохији, живе тамо и данас. Али 250.000 хиљада Срба који су до 1999. године живели на Космету сада више нису у својим домовима, већ у избегличким камповима у централној Србији, подсетио је Тадић.

Он је упитао колико ће се Срба вратити својим кућама на Косову и Метохији ако оно постаје независно, и оценио да је нелегална одлука о независности за њих порука којом се каже: "Немојте се враћати јер овде сте непожељни".

Тадић је такође напоменуо да верује у регионални мир и стабилност, да верује да дугорочни мир и стабилност могу бити постигнути једино преговорима и компромисним решењем.

Уверен сам у то да једино миран и стабилан Балкан може донети економски просперитет. Једностране одлуке, попут ове приштинске, не могу бити решење и не иду у прилог оваквој перспективи. Тога сви морамо бити свесни и морамо уложити додатне напоре да се до решења дође, рекао је председник Србије.

Он је још једном поновио да Србија насиљем никоме не прети и да је њена снага у вођењу политике мира и у снажним аргументима којима бранимо право и правду.

Према његовим речима, у овом историјски важном тренутку за Србију наша снага је у хтењу да заштитимо сваки људски живот, у жељи да заштитимо свој интегритет, али и интегритет свих других земаља.

Наша снага је у хтењу да очувамо стабилност, достојанство наше земље и перспективе региона у коме живимо. То дугујемо себи, али и генерацијама које ће се тек родити. Мир, стабилност и развој потребни су свим народима Балкана, без разлике. Потребни су свој нашој деци и ми до тога морамо доћи, поручио је председник Србије.

Овде у Савету безбедности УН хоћу јасно и отворено да кажем – Србија никада неће признати независност Космета. Ми се Космета никада нећемо одрећи и нећемо одустати од борбе за своје легитимне интересе. За грађане Србије и њене институције Косово ће увек остати Србија, закључио је Тадић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs