Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Јоксимовић и Хубер: Швајцарска поуздан и значајан развојни партнер Србије

Јоксимовић и Хубер: Швајцарска поуздан и значајан развојни партнер Србије

Београд, 5. новембар 2018. године – Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са заменицом директора швајцарске Агенције за развој и сарадњу SDC и шефицом за сарадњу са Источном Европом Рут Хубер.

Фото: Танјуг

На састанку је било речи о досадашњој и плановима за будућу сарадњу, који би, оснаживањем ефикаснијег функционисања институција и кроз подршку реформама које Србија спроводи, требало да допринесу процесу евроинтеграција.

Јоксимовић је изразила захвалност на досадашњој помоћи којом Швајцарска, иако није чланица ЕУ, доприноси приступању Србије Унији.

Она је посебно акцентовала чињеницу да је та држава један од најзначајнијих билатералних и истовремено развојних донатора.

Министарка је упознала Хубер са достигнућима процеса реформи, посебно кроз јачање институција и примену европских стандарда, чиме се унапређују демократске норме и модернизују држава и друштво.

Током разговора, посебно је указано на неопходност заједничког ангажовања на јачању способности општина и градова за коришћење развојних фондова, а у сарадњи са регионалним развојним агенцијама.

Хубер је исказала спремност Швајцарске да допринесе напретку Србије у процесу европских интеграција, и похвалила активности на дефинисању вишегодишњег планског документа за финансирање из средстава развојне помоћи.

Она је објаснила да је швајцарска Стратегија сарадње са Србијом, са укупним буџетом од 95 милиона евра за период од 2018. до 2021. године, превасходно усредсређена на три области – управљање, економски развој и запошљавање, односно одрживу енергију и отпорне градове, а ради интензивирања реформи и бржег развоја, наводи се у саопштењу Кабинета министарке за европске интеграције.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs