Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Мале шансе да "Косово" буде примљено у Интерпол и Унеско

Мале шансе да "Косово" буде примљено у Интерпол и Унеско

Београд, 5. новембар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је готово сигуран да "Косово" неће успети да постане члан Интерпола без обзира на велике притиске, као и да ће евентуални покушај чланства у Унеску доживети потпуни неуспех.

Фото: Танјуг

Дачић је указао на то да су притисци за чланство у Интерполу изузетно снажни, као и да је Приштина издвојила велика средства из буџета за лобирање како би добила гласове у тој међународној организацији.

Неке западне земље пошаљу свим чланицама Интерпола допис да треба да се гласа за "Косово", а онда се неко жали зашто ми лобирамо против признања те такозване државе, истакао је први потпредседник Владе.

Он је додао да, за разлику од Интепола где поједине земље могу да поверују у аргументе Косова да је реч о полицијској сарадњи, за Унеско то није тако.

Пре три године, како је додао, када је била много тежа ситуација, успели смо да спречимо њихов улазак у Унеско и сада бих им препоручио да то не покушавају.

Дачић је указао на то да се Србија озбиљно организовала и да, док се не реши питање Космета и не постигне договор у дијалогу, "Косово" нема шансе да уђе у тако значајне међународне организације као што Унеско, Интерпол, УН или ОЕБС.

Он је истакао да је јасно да "Косово" не жели да постане члан Интерпола да би повећало сарадњу у борби против криминала, већ да би тиме дало још једну коцкицу за заокруживање своје независности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs