Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Стратешки циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ

Стратешки циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ

Београд, 5. новембар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је Србија чврсто посвећена дијалогу Београда и Приштине, као начину за проналажење компромисног решења за Косово и Метохију.


Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини говор који је Дачић одржао на отварању међународног семинара за младе дипломате „Спољнополитички приоритети и културно наслеђе Републике Србије“:

„Ваше екселенције,
Поштовани учесници семинара,
Уважени гости,
Даме и господо,

Велика ми је част и задовољство што имам прилику да вас поздравим и пожелим добродошлицу у Београд и Министарство спољних послова. Желим да захвалим што сте се одазвали позиву за учешће на Међународном семинару за младе дипломате, који се под називом „Спољнополитички приоритети и културно наслеђе Републике Србије“, одржава у организацији Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије.

Иако долазите из различитих земаља које су географски веома удаљене од Србије, уверен сам у то да поседујете основна знања о нашој земљи, која сте стекли било кроз образовање, посао, медије или припремајући се за овај семинар. Искрено се надам да ће предавања из различитих области која смо за вас организовали бити прилика да своја знања о Србији додатно проширите и продубите.

Осим самих предавања, ваш боравак у Београду употпуниће и посете културним и владиним институцијама, што ће, уз дружење са колегама из Министарства спољних послова, као и непосредне контакте са нашим људима, допринети креирању ваше слике о Србији и учинити вас богатијим за једно ново искуство и културу више.

Драги гости,

Како бисте боље разумели улогу Србије у данашњем свету, дозволите ми да вас најпре упознам са основним информацијама о приоритетима спољне политике моје земље.

Спољнополитички циљеви Републике Србије подразумевају пре свега очување суверенитета и територијалног интегритета земље, наставак преговарачког процеса са Европском унијом и остваривање пуноправног чланства у што скоријој будућности, развој билатералних односа како са водећим актерима глобалне политичке сцене, тако и са свим осталим државама у свету, очување мира и стабилности у региону, добросуседски односи и војна неутралност.

Република Србија настоји да се традиционално добри односи са пријатељским земљама негују и додатно унапређују, али вредно радимо и на побољшању односа са свим оним партнерима међународне заједнице са којима не делимо заједничке ставове око појединих питања, поштујући при том различитост у мишљењу и руководећи се основним принципима међународног права.

Најважнији спољнополитички приоритет Републике Србије јесте очување територијалног интегритета и суверенитета, са Косовом и Метохијом као својим саставним делом.

Србија је опредељена за поштовање међународног права и начела Повеље Уједињених нација, тачније начела суверене једнакости и неповредивости територијалног интегритета, те је стога изузетно активна у домену билатералне и мултилатералне политике како би остварила овај циљ.

Желим да истакнем да укупна спољнополитичка активност Владе Републике Србије, иза које стоји велики рад, труд и посвећеност њених институција, као и активно дипломатско деловање, дају опипљив резултат. У протеклих годину дана, одлуку о повлачењу једнострано проглашене независности „Косова“ донело је укупно девет земаља и то: Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Ви долазите из земаља које нису признале „Косово“, на чему смо вам неизмерно захвални. Заузимање таквог става говори о опредељености ваших држава за поштовање принципа међународног права и основних начела Повеље Уједињених нација.

Желим и овом приликом да нагласим да је једнострана декларација о независности „Косова“ из фебруара 2008. године нелегитиман и нелегалан чин, који је у потпуној супротности са међународним правом, укључујући и даље важећу Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, која је 1999. године усвојена у складу са Главом ВИИ Повеље Уједињених нација.

Србија је чврсто посвећена дијалогу Београда и Приштине, као начину за проналажење компромисног решења за Косово и Метохију. Она испуњава своје обавезе и понаша се као одговоран и озбиљан партнер у тим преговорима, посебно када је у питању примена постигнутих договора, што се, нажалост, не може рећи и за другу страну. За Србију је проналажење политичког решења за Косово и Метохију национални приоритет број један. Бранећи свој национални интерес, Србија истовремено штити међународно право, Повељу Уједињених нација, међународни мир и регионалну стабилност.

Поштовани гости,

Дозволите ми да направим и краћи преглед односа Србије са великим земљама, као главним актерима на међународној политичкој сцени.

Између Србије и Русије постоје добри билатерални односи на свим пољима, засновани на традиционалном пријатељству, културној, верској и привредној повезаности. Ове године смо обележили 180 година од успостављања дипломатских односа са овом земљом, која Србији пружа пуну подршку у очувању територијалног интегритета, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

Иако се ставови Србије и Сједињених Америчких Држава разликују када је реч о проналажењу решења „косовског“ питања, ми желимо унапређење односа двеју држава, који су утемељени на богатој историји, као и на једном заједничком циљу – стабилности региона Западног Балкана.

Односи Републике Србије и НР Кине су у успону на многим пољима. Резултат добре сарадње двеју земаља огледа се у нашој подршци иницијативи кинеског председника Си Ђипинга „Појас и пут“, као и учешћу Србије у активностима у оквиру механизма сарадње Кине са 16 држава Централне и Источне Европе. У прилог томе говори и чињеница да су кинеске фирме у области инфраструктуре тренутно међу водећим извођачима у Србији.

Билатерални политички односи Србије и већине земаља Африке, Азије, Латинске Америке и Кариба, данас превазилазе ниво економских односа. То отвара простор за активније деловање у домену привредне сарадње са тим државама, посебно имајући у виду да неке од њих, као чланице БРИКС-а, представљају значајне чиниоце светске економије.

У контексту односа са земљама поменутих региона, желео бих да се осврнем на веома важну улогу тековина Покрета несврстаних земаља. Као што вам је познато, бивша Југославија имала је водећу улогу у том покрету, чија се политика данас може посматрати као значајно спољнополитичко наслеђе Србије, која је једна од наследница Југославије. Кризна жаришта, присутна у данашњем глобалном свету и њихове последице, учинили су да циљеви Покрета несврстаних буду готово подједнако актуелни и данас. Поносни смо на чињеницу да је Србија наставила да негује пријатељске односе са земљама чланицама, посебно у оквиру билатералне сарадње и области јачања улоге Уједињених нација, чијом су повељом дефинисани основни циљеви и начела у борби за мир у свету. Као допринос јачању сарадње са државама чланицама Несврстаних, Србија од 2010. године веома успешно спроводи пројекат „Свет у Србији“, чиме наставља програме стипендирања и школовања младих из земаља чланица и посматрача тог покрета.

Стратешки циљ Србије јесте и пуноправно чланство у Европској унији. Отварањем европске перспективе трасиран је пут помирења и сарадње у региону Западног Балкана. У том контексту, наша земља се залаже за развој добросуседских односа и дијалог као основно средство у решавању отворених питања међу суседима. Зато Србија активно учествује у раду регионалних иницијатива, чиме потврђује своју позицију регионалног лидера.

Иако спроводимо политику војне неутралности, то нас не спречава да остварујемо партнерску сарадњу и са НАТО и са Руском Федерацијом. Захваљујући свом учешћу у Партнерству за мир, Србија данас учествује у шест мировних мисија и операција Уједињених нација (Конго, Либерија, Кипар, Либан, Блиски исток, Централноафричка Република) и четири мисије ЕУ.

Поштовани учесници,

На самом крају, желим да вам се обратим као младим и перспективним дипломатама свесним чињенице да бавити се дипломатијом представља не само привилегију и част, већ и прилику да представљате своју земљу у међународним оквирима. Зато се од дипломате очекује да буде свестрана личност, која поред доброг образовања и васпитања мора да поседује потребне способности, вештине и методе комуницирања, преговарања, уопште вођења државних послова, како би успешно учествовао у решавању различитих проблема на међународној политичкој сцени.

Мало је професија које попут дипломатије представљају синтезу различитих научних области, почев од политике, преко историје и географије, до културе и економије, што је чини веома комплексном дисциплином. Због тога је веома важно да непрестано стремите како ка проширивању и усавршавању већ стеченог знања, тако и усвајању новог. Свестраним приступом дипломатској професији, успешно ћете представљати не само своју државу у иностранству, промовисати њену спољну политику, приоритете и циљеве, већ ћете бити у стању да боље разумете друге народе, њихову културу, интересе.

Поштоване младе дипломате,

Овај семинар је истовремено прилика да остварите контакте са својим српским колегама, дипломатама, са којима ћете можда у будућности бити у прилици да сарађујете у решавању многих питања од заједничког интереса, с циљем да удруженим снагама допринесете не само бољим односима међу нашим државама, него и свеопштем напретку човечанства.

У то име, проглашавам семинар отвореним, а вама, поштовани учесници, желим пријатан боравак у нашој престоници и пуно успеха у будућем раду“, навео је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs