Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Гренада повукла одлуку о признању независности Косова

Гренада повукла одлуку о признању независности Косова

Београд/Сент Џорџиз, 4. новембар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић саопштио је данас да је Гренада девета земља која је повукла признање независности Косова и Метохије.

Фото: Министарство спољних послова

Дачић, који је са министром спољних послова Гренаде Петером Дејвидом потписао Меморандум о сарадњи и пријатељству између два министарства и две земље, објаснио је да је Гренада поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, односно признање јужне српске покрајине као независне државе.

Први потпредседник Владе је истакао да Србија жели да развија односе са Гренадом, као и да очекује посету министра спољних послова те земље Београду.

Дејвид ми је званично уручио ноту, у којој се јасно каже да је Гренада преиспитала свој став у вези са статусом Косова, и да, имајући у виду да се води дијалог, сматра да не треба доносити било какве одлуке о статусу Косова пре његовог завршетка, навео је Дачић.

Према његовим речима, у ноти се наводи да ће Гренада поштовати резултате дијалога, као и да у том смислу поништава, односно укида све раније донете одлуке или изјаве и декларације у вези са статусом Косова.

Дачић је нагласио да то значи да Гренада поништава позицију признања Косова као независне државе, и подвукао да је ово још један велики резултат не само у оспоравању косовске независности, већ и схватању да се тај проблем може решити само дијалогом.

Први потпредседник Владе је оценио да је ово такође подстицај томе да се кроз дијалог дође до решења, а не, како то Косово сматра, да је ствар већ решена.

Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити, поручио је Дачић.

Дејвид је истакао да је сарадња са Србијом заснована на дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари.

Он је напоменуо да Гренада има добру сарадњу са Србијом, посебно у области образовања, с обзиром на то да се студенти из те земље школују у Србији.

Радујем се продубљивању сарадње двеју земаља. Потписали смо споразум који предвиђа и формирање заједничке комисије за сарадњу у области образовања, здравства, пољопривреде и станоградње, рекао је Дејвид.

Према његовим речима, у ноти која је уручена наведено је да је Гренада донела одлуку о томе да преиспита свој став о статусу Косова.

Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења, нагласио је Дејвид.

Он је навео да ће Влада Гренаде чврсто подржати став око кога се две стране сагласе, и да у, међувремену, укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs