Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Комонвелт Доминика суспендовао признање независности "Косова"

Комонвелт Доминика суспендовао признање независности "Косова"

Београд/Розо, 2. новембар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је данас у Комонвелту Доминика где се састао са највишим званичницима те земље.

Ивица Дачић и Рузвелт Скерит
Фото: Танјуг

Дачић је тим поводом истакао да Србија наставља своје дипломатске активности када је реч о Косову и Метохији и разговара с читавим низом земаља везано за њихове претходне одлуке о статусу Косова и Метохије.

Разговарао сам са председником Владе Комонвелта Доминика Рузвелтом Скеритом и са министарком спољних послова Франсин Берон о нашим свеукупним односима и могућностима јачања билатералних односа, навео је Дачић.

Дачић и министарка спољних послова Комонвелта Доминика потписали су Меморандум о пријатељству и сарадњи министарстава спољних послова двеју земаља, а договорено је и да се пружа међусобна подршка и помоћ.

Комонвелт Доминика, осма је по реду земља која више не признаје "Косово" као независну државу, рекао је Дачић и подсетио да су пре Комонвелта Доминика, признавање косовске независности повукли Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Дачић је напоменуо да је добио и званичну ноту од Министарства спољних послова Комонвелта Доминика где се јасно и прецизно наводи да је Влада Комонвелта Доминика преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је.

Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминика даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању "Косова" као независне државе чекајући крај дијалога, нагласио је Дачић.

Он је оценио да је ово још један велики успех Србије и навео да ће Србија наставити са овим активностима, као и да хоће стратешке односе и сарадњу са тим земљама, а не само да се прича о питању Косова и Метохије.

Нота Министарства спољних послова Комонвелта Доминика

„Комонвелт Доминика суспендује свој став о признавању Косова све до исхода дијалога Београда и Приштине.

Након детаљног разматрања и у светлу препорука генералне скупштине УН-а и Међународног суда правде, договорили смо се да ревидирамо нашу раније заузету позицију у вези признавања Косова као независне државе Влада Комонвелта Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране.

За сада, Влада Комонвелта Доминије суспендује свој став о признавању Косова све до исхода поменутог дијалога", наводи се у ноти са чијим садржајем су премијер Комонвелта Доминика Рузвелт Скерит и министарка спољних послова те земље Франсин Берон упознали Дачића.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs