Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Позив припадницима мањина да изађу на изборе за националне савете

Позив припадницима мањина да изађу на изборе за националне савете

Београд, 2. новембар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић упутио је позив припадницима националних мањина у Србији да у недељу, 4. новембра, изађу на изборе и изаберу чланове својих националних савета.

Фото: Танјуг

Ружић је у изјави за агенцију Танјуг навео да је у посебан бирачки списак уписано више од 510.000 припадника националних мањина у Србији, при чему је изразио очекивање да ће избори за националне савете националних мањина протећи у демократском духу.

Министар је рекао да ће припадници националних мањина 4. новембра бирати нове саставе 22 национална савета националних мањина на, до сада, трећим изборима за те савете.

Уверен сам да ће сви новоизабрани чланови националних савета националних мањина радити управо на ономе што закон прописује, а то је пре свега афирмација службене употребе језика и писма, баштињење културе и традиционалних вредности, истакао је Ружић.

Он је указао на то да би званични резултати избора требало да буду саопштени осам дана после гласања, и додао да очекује да ће након тога, у року од 20 дана, бити конституисани национални савети свих националних мањина.

Према његовим речима, Србија је током ове године од свих релеватних међународних фактора, укључујући и ОЕБС и Савет Европе, добила велико признање за сет мањинских закона, који је усвојен у Скупштини Србије.

Министар је нагласио да је сам начин израде тих закона био врло транспарентан и инклузиван и да су сви заинтересовани практично били укључени, уз оцену да ће одредбе поменутих закона, заједно са новим члановима националних савета, још више унапредити функционисање тих тела.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs