Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Велики значај стручног усавршавања за реформу јавне управе

Велики значај стручног усавршавања за реформу јавне управе

Београд, 2. новембар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић саопштио је данас да је обуку у Националној академији за јавну управу од почетка њеног рада у марту до сада прошао 3.281 полазник, а план је да у наредној години то учини приближно 6.000 службеника.

Фото: mduls.gov.rs

Ружић је приликом посете овом телу рекао да више од 400 учесника сваког месеца заврши неки од програма усавршавања – управни поступак, инспекцијски надзор, дигитална писменост, комуникације, заштита људских права, е-Управа.

Он је поручио да је циљ реформе усмерен на то да јавна управа буде модерна, ефикасна и професионална, оценивши да се оснивањем Академије уводи ред у област стручног усавршавања запослених у јавној управи.

То је посебно значајно са аспекта европских интеграција у којима се више од 90 одсто политика спроводи на локалном нивоу, објаснио је министар и додао да стручно усавршавање представља и европски модел и одговор на све што нас тишти у реформи јавне управе.

Академија, како је указао, треба да обезбеди једнак приступ праву на стручно усавршавање за више од 40.000 запослених у органима државне управе, службама Владе Србије и органима јединица локалне самоуправе.

Ружић је изразио очекивање да ће Влада на наредној седници усвојити уредбу на основу које ће започети процес акредитације реализатора програма стручног усавршавања, први пут заснован на јасним и јединственим критеријумима и принципу контроле квалитета.

Такође, како је додао, очекује се да ће ускоро Влади бити предат и Секторски континуирани програм стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе, који до сада нису имали прилику да приступе стручном усавршавању, а који је део општег програма обуке за 2019. годину.

Према његовим речима, само овај програм обухватиће 16 области стручног усавршавања.

Министар је прецизирао да је Академија само за неколико месеци од оснивања закључила споразуме о сарадњи са најрепрезентативнијим школама у Европи, као што је Национална школа за администрацију Француске (ЕНА) и Савезна школа за јавну управу Аустрије.

Поводом годину дана од усвајања Закона о Националној академији за јавну управу, Ружић се састао са руководством овог тела и обишао полазнике обуке која је у току.

Тај закон, који је усвојен у октобру прошле године, омогућио је успостављање државне институције за образовање и обуку службеника на свим нивоима управе, у циљу унапређења њихових компетенција неопходних за квалитетно обављање послова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs