Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија може да искорени апатридију до 2020. године

Србија може да искорени апатридију до 2020. године

Београд, 2. новембар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је данас да је наша земља напредовала у области спречавања апатридије и смањења броја лица без држављанства, уз очекивање да бисмо за неколико година могли да у потпуности искоренимо ту појаву.

Фото: Танјуг

Ружић је на конференцији "Четири године глобалне кампање "I belong" за окончање апатридије" навео да је постигнут напредак у остваривању права ромске националне мањине, за шта је Србија похваљена као пример добре праксе.

Он је указао на то да су установљени модели за решавање разних проблема са којима се Роми суочавају, попут уписа у матичне књиге, решавање статуса држављанства, одређивање личног имена, пребивалишта, издавање личне карте и друго.

Министар је напоменуо да је унапређен нормативни оквир, наводећи као пример Закон о ванпарничном поступку, чиме је унапређен упис у матичне књиге рођених.

Такође, како је додао, смањен је број лица која нису уписана у матичну књигу рођених, а свако лице рођено на територији Србије мора бити уписано у њу.

Иако смо похваљени као пример решавања личног статуса Рома и Ромкиња, важно је да се сада усредсредимо на већу запосленост те мањинске заједнице, за шта, такође, имамо добар нормативни оквир, подвукао је Ружић.

Он је изнео податак да је број лица изложених ризику од апатридије у Србији смањен за 43 одсто од 2010. до 2015. године, захваљујући доброј сарадњи државних ограна, УНХЦР-а и цивилног друштва.

Шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер нагласио је да су власти у Србији уложиле велики напор у решавање овог питања, тако да се може очекивати да Србија до 2020. године елиминише апатридију.

Заменик заштитника грађана Роберт Сепи констатовао је да та институција последњих година нема велики број притужби које се тичу правне невидљивости и да је тај број сведен на статистичку грешку.

Официр за везу Регионалног представништва УНХЦР-а за Југоисточну Европу Марио Павловић изнео је податак да у Европи данас има приближно 500.000 особа које су потпуно правно невидљиве, а процене су да се у региону, земљама бивше Југославије и Албанији, 5.000 особа налази у таквој ситуацији.

Он је нагласио да су државе увиделе значај сузбијања апатридије јер је и њима у интересу да нема људи без држављанства.

Конференција је била посвећена обележавању четири године спровођења глобалне кампање за окончање апатридије, која је покренута 2014. године, на 60-годишњицу Конвенције УН о статусу лица без држављанства из 1945. године.

По проценама УНХЦР-а, у свету данас најмање 10 милиона људи живи без држављанства.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs